Hétfőn még, pénteken már nem dolgoznak annyian Budapesten, mint korábban, így ritkulhat egy kicsit a menetrend

iho/közút   ·   Frissült: 2024.01.18. 15:48
01_bkk_ritkitas

Az átalakult utazási szokásokhoz igazítja menetrendjét a BKK: január 19-étől a hétfői és pénteki napokon csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje kis mértékben változik. Az így felszabaduló erőforrásokat a közlekedésszervező teljes mértékben hálózati fejlesztésre fordítja. Tavaly több szinten – többek között a szakmai civil szervezetek részvételével – zajló egyeztetések előzték meg az életbe lépő menetrendváltozást, annak tartalmát az érintettek megismerték és alapvetően egyetértettek vele. UPDATE: MEGVAN AZ ÁTCSOPORTOSÍTÁSSAL ÉRINTETT JÁRATOK LISTÁJA.

A BKK a főváros közlekedésszervezőjeként folyamatosan gyűjt adatokat Budapest és környéke forgalmáról: sok más mellett méri az utasforgalmat, vizsgálja az utazási szokásokat, és ezekhez igazítva alakítja a menetrendet.

A forgalmi adatok rámutattak, hogy maradandónak bizonyult a koronavírus-járvány által okozott forgalomcsökkenés hatása a fővárosi közösségi közlekedésre: az utazásszám a 2019-ben mért adatok 80–85 százalékát éri el, miközben a BKK összességében 2024-ben is a 2023-as szinttel megegyező (sőt kis mértékben növelt) teljesítményt kívánja megrendelni a szolgáltatóktól. A járvány előtti időszakhoz képest azonban szembetűnő változás, hogy

  • az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét végén (pénteken), illetve a hét elején (hétfőn) is kisebb, további mintegy öt százalékkal alacsonyabb forgalom a jellemző, ráadásul a reggeli csúcsidőszakban (7 és 8 óra között) hétfőn csaknem tíz, pénteken tizenöt százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel.

Az adatalapú mérés eredményei alapján a BKK úgy döntött, hogy január 19-étől, péntektől több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja. Hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amik a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb egy-két perccel ritkábban járnak majd. A pénteki menetrend nem számít újdonságnak, de a korábbinál több járatot érint majd.

(illusztrációk: Vörös Attila)

A hétfői és pénteki menetrend bevezetése csak olyan járatokat, illetve járatcsoportokat érint, ahol sűrű az együttes követés, és a BKK nem mért eddig zsúfoltságot, valamint az új követésnek betudhatóan sem alakul majd ki zsúfoltság. Ezekre példa a 20E (4-5 perc helyett 5 perc), vagy a 11-es busz, amely 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként.

A változás lehetőséget ad a fejlesztésekre

A menetrend optimalizálását még tavaly egyeztetések előzték meg: a BKK a szakmai civil szervezeteknek – így a Közlekedő Tömegnek is – bemutatta a tervezetet, annak tartalmával és indoklásával az érintettek alapvetően egyetértettek.

A nehéz gazdasági helyzetben az utasforgalomhoz igazított menetrend lehetővé teszi, hogy a felszabaduló erőforrásoknak köszönhetően a BKK idén járatsűrítéseket, valamint hálózati fejlesztéseket hajtson végre. Ezek egyik első lépése, hogy például

  • február 5-étől bővülnek Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolatai: változik a 298-as busz menetrendje, valamint új 275-ös autóbuszjárat jelenik meg Rákoscsaba-Újtelep térségében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.