Hétfőtől újra teljes vonalon járnak a vonatok a pécsi vonalon

iho/vasút   ·   2019.03.29. 14:43
400px_40a

Újabb szakaszához érkezik a 40a vasútvonal Kelenföld és Érd felső közötti részének felújítása: az április 1-jétől 18-áig tartó fázisban a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon módosított menetrend szerint, de már az eredeti, teljes útvonalukon közlekednek az elővárosi és a távolsági vonatok, így az intercity-vonatokról már nem kell átszállni pótlóbuszokra. A későbbi munkafázisokhoz igazodva azonban még lesznek változások a felújítás befejezéséig. Április elsejétől kezdve már nem fogadják el a vasúti bérleteket a BKK és a Volánbusz eddigi kijelölt járatain. A pót-és helyjegyköteles vonatokra a megfelelő feláras jegyet kell megváltani.

  • A Budapest–Pécs viszonylatú IC-k a Keleti pályaudvarról tíz perccel korábban, minden páratlan óra harmincötödik percében indulnak, illetve tíz perccel később érkeznek. Sárbogárd és Pécs között menetrendjük változatlan.
  • A Budapest és Baja közötti Gemenc és Sugovica expresszvonat a Keleti pályaudvarról tizenöt perccel korábban indul, 15 órakor és 17 órakor. Az alapmenetrendhez képest a Gemenc tizenöt, a Sugovica pedig tíz perccel később érkezik vissza Budapestre.

Visszatér a teljes forgalom a pécsi vonal Kelenföld–Százhalombatta közötti szakaszára (fotó: Vörös Attila)

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások:

  • Az S40-es és S42-es személyvonatok a Déli pályaudvarról tíz perccel korábban, minden óra negyvenötödik percében, illetve délután minden óra huszonötödik percében indulnak.
  • A százhalombattai személyvonatok – a 6 óra 33-kor Százhalombattáról induló kivételével – módosított menetrend szerint közlekednek.
  • A Déli pályaudvarról 18 óra 45-kor új vonat indul Dombóvárra, csatlakozást nyújtva Pusztaszabolcson a 20 órakor Dunaújvárosra induló személyvonathoz. A Dombóvárról 4 óra 10-kor induló személyvonat Budapestre tizenöt perccel később érkezik, továbbá Érden, Érdligeten, Barosstelepen, Budatétényben és Budafokon is megáll.
  • A tervek szerint július 19-én fejezik be Érd felső megállóhely és a kapcsolódó vonalszakasz felújítását, addig a G43-as vonatok Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár viszonylatban továbbra is Érd alsó érintésével közlekednek.
  • Martonvárról a 6:28-kor induló Z30-as vonat a teljes útvonalán öt perccel később közlekedik.
  • A Déli pályaudvarról Veszprémbe 17 órakor induló személyvonat öt perccel korábban indul, megáll Martonvásár, Kápolnásnyék állomáson és Velencén is.

A vonatok várhatóan április első hetében Kelenföld és Érd felső között átmenetileg csökkentett – információink szerint hatvan–nyolcvan kilométer per órás – sebességgel közlekedhetnek a pálya melletti utómunkák elvégzése és a biztonság érdekében. Ennek függvényében eleinte a vonatok menetideje meghosszabbodhat az április elsejétől érvényes vágányzári menetrendhez képest.

A Kelenföld–Százhalombatta–Pusztaszabolcs közötti szakasz felújítása a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A munkálatok a tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak, a teljes fejlesztés befejezése 2020 végén várható.  A kivitelezés befejezését követően a korszerűsített vasúti pályán százhúsz, illetve százhatvan kilométer per órás sebességgel haladhatnak majd a vonatok, több állomás és megállóhely is megújul. A vonalszakasz teljes felújítása után stabilabb, kiszámíthatóbb lesz a menetrend, a nagyobb pályasebesség révén csökken az elővárosi vonatok menetideje, az átmeneti kényelmetlenségek után pedig magasabb színvonalú szolgáltatást vehetnek igénybe az utasok és az áruszállító vasúti társaságok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek