Heti három Wizz-járat Debrecenből Londonba

iho/repülés   ·   2012.02.13. 11:56
Whizzair_cim

Nem kevés büszkeséggel jelentette be Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, hogy júniustól menetrend szerinti járat köti össze a cívisvárost a Londontól 60 kilométerre fekvő lutoni reptérrel. Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója szerint ez az összeköttetés „más aspektusból láttatja majd Debrecent a külföldiek szemében”, és megváltoztatja a régió lehetőségeit mind gazdasági, mind kulturális szempontból.

Debrecen lesz a légitársaság 77. célállomása. Váradi szerint nem régi piacokat akarnak elvenni másoktól, hanem újakat szeretnének felfedezni. Mint mondta, számukra Kelet-Európa a természetes piac.

Kell egy piacméret ahhoz, hogy el tudjanak indulni, hiszen az ő gépeik 180 férőhelyesek – hangsúlyozta a vezérigazgató. Debrecen melett a nagyváradi régió, valamint a kassai régió, illetve kismértékben a nyugat-ukrajnai régió jelentős piaci potenciált jelent a kiutazóforgalomban. A beutazóforgalomban a wellnesst, a gyógyturizmust, valamint a Virágkarnevált említette a vezérigazgató, illetve rengeteg diák is van a városban, akik utazni szeretnének.

Hétfőn, szerdán és pénteken járnak majd a gépek június 18. után, a forgalom alapja az Egyesült Királyságban élő magyar közösség és a kétirányú turizmus kiszolgálása.

Herdon István, a debreceni repülőtér igazgatója kijelentette: a lényeget tekintve már decemberben megállapodtak, így a járatindításnak nincs köze a Malév február 3-i csődjéhez. A repülőtéren félmilliárdos nagyságrendben technológiai fejlesztést visznek végbe, valamint 15-20 munkahelyet fognak létrehozni. Ezzel kapcsolatban Váradi kijelentette: a légikikötőben megvan a szükséges tudás a járatok fogadására, hiszen a Wizz Air korábban is használta már a repülőteret – mondta Váradi, utalva arra az időszakra, amikor a cég pilótái a megközelítést gyakorolták a debreceni reptéren – ez a gyakorlat egyébként nem kis riadalmat okozott a légiforgalmat ritkán látó városban.

Kósa szerint a régió fejlesztésének központi eleme a reptér fejlesztése. Mindig szerették volna a Debrecenben meglévő tudást felhasználni. Például a fogászati kezelések esetében be tudnak lépni az európai piacra. Ennek ideje alatt Debrecenben „jól el lehet tölteni az időt” – tette hozzá a polgármester. Vélekedése szerint a hazai és a Britanniában dolgozó magyar orvosok ennek jó hírvivői lehetnek. De nem csak ebben bíznak: százezer eurós marketingkeretet hoznak létre a debreceni turizmus hirdetésére.



Nagyon jó időben jön a Wizz Air. Négy évvel ezelőtt már keresték a légitársaságot, de az akkor bemutatott tervek alapján a Wizznél úgy gondolták, a piac erre még nem érett meg. Most viszont eljött ez az idő, a heti háromszori járat pedig teljes mértékben kiszolgálja az igényeket – mondta a polgármester.

A gazdasági válságokból azok jönnek ki jól, akik még a visszaesés idején elkezdenek fejleszteni, hogy a válság elmúltával jó pozícióból indulhassanak. A visszaesés végén robbanásszerűen fog nőni a piac Kósa elképzelése szerint, így a mostani járatnyitás a jövőbeli jó startot is szolgálja. A National Instrumentstől a Richterig minden nagy cég jelezte, hogy ha nem tudnak gyorsan légi összeköttetést teremteni, akkor le fognak maradni. Kósa szerint az mindegy, hogy fapados vagy nem, az a lényeg, hogy nem charter, hanem menetrend szerinti járat kösse össze a várost a nagyvilággal. Ez most megvalósult. Így Debrecen már nem lesz elvágva a világtól, és ez a debreceniek számára is fontos.

Kapcsolódó hírek