Hiába az új nyomvonal, az M9-es elkerüli Sopront

iho/közút   ·   2012.07.31. 09:29

A tervek szerint az M9-es gyorsforgalmi út magyarországi szakasza Pozsonynál lépi át a határt, majd Kapuvár, Lövő felé Bükön keresztül folytatódik Szombathely felé – írja a kisalfold.hu.

A közelmúltban alakult meg az Európai Területi Társulás a Balti-tengertől az Adriáig elnevezésű munkacsoport. Ennek célja, hogy fejlesszék a közúti és a vasúti kapcsolatot Svédország és a fiumei kikötő között. Az alapító tagok között van Magyarországról Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye.

Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke a legújabb nyomvonal tervezetről számolt be a portálnak: az M9-es gyorsforgalmi út Pozsonynál lépi át a határt – kezdte az elnök. Innen Kapuváron át Lövő felé folytatódik és Bükön keresztül éri el az akkora már M86-os gyorsforgalmi utat. Itt kiépül egy nagy csomópont, s az út Szombathelytől Vasvár irányába épül meg Zalaegerszegig. Itt kétfelé ágazik el az út: rácsatlakozik az M7-es autópályára és Szlovénián át a horvátországi fiumei kikötő lesz a végállomás. A másik irány az eredetileg is tervezett M9-es lesz. Szekszárd felé halad, a Duna hídon keresztül az M5-ös autópályán folytatódik Erdély felé. Ennek szerves része lesz majd a Záhony felé tartó gyorsforgalmi út.

Ezen összeurópai útfejlesztés a legnagyobb a kontinensen. A befejezési határidő 2040, a beruházás költségeit pedig uniós támogatásból teremtenék elő.

Ide tartozik még, hogy az ausztriai oldalon várhatóan jövő év végére éri el az S31-es gyorsforgalmi út a határt. Az elképzelés az, hogy ennek folytatásaként megépítik majd a Kőszeg és Szombathely közti mintegy húsz kilométeres szakaszt.

- Új szakaszába érkezett a svéd, lengyel, cseh, szlovák, magyar és horvát régiók, vajdaságok, megyék – közép-európai közlekedési folyosó létrehozását célzó együttműködése – fogalmazott Kovács Ferenc. A most létrejött társulás nyitott, a későbbiek során bármelyik érintett terület, vagy érdekelt szervezet tagja lehet a szerveződésnek, amelynek bejegyzési eljárását már elindították az Európai Parlamentben.

Kovács Ferenc ígéretet tett arra, hogy a Régiók Bizottságában élni fog előterjesztési jogával, s kérni fogja a többi érdekelt régiót, hogy támogassák a folyosó kialakítását.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

GYSEV/iho   ·   2024.04.13. 12:00

A vasúttársaság Sopron és Nezsider között elsősorban turisztikai céllal indított járatainak az a célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit, látnivalóit.