Hibás híd és kátyúadatbázis

iho/közút   ·   2012.01.21. 09:39

Elindította nagy kátyúfigyelőjét Szeged önkormányzati útjait kezelő vállalata, írja a Délmagyar.hu. Az interneten is elérhető térképes adatbázis a telefonos bejelentéseknél pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé. A bejelentett kátyúkat helyszínelés után, fotóval vezetik fel az adatbázisba a vállalat munkatársai. A városon átvezető főutakat az állam kezeli, így ezek nem szerepelnek az adatbázisban.

Télen leállnak az aszfaltkeverő üzemek, így nem áll rendelkezésre meleg aszfalt, az úthibákat így csak drágán, ráadásul ideiglenesen lehet csak kijavítani. Bár a tél enyhébb a korábbiakhoz képest, a kátyúk száma nem lett kevesebb. Tavaly százharminc millióból ezerötszáz kisebb-nagyobb kátyút javítottak ki Szegeden, és a költségvetés idén is ekkora összeggel számol.

Gondot okoznak a kátyúk az algyői Tisza-hídon is, írja a portál. Egy éve húsz kilométer per órás sebességkorlátozás lassítja a közlekedést. A kátyúkat az aszfalt felfagyása okozza, ami az üzemeltető szerint a 2004-es felújítás során elkövetett hibákra vezethető vissza. Az akkor folyékonyan felhordott vízzáró réteg nem tapadt meg a pályalemezen, így az aszfaltról beszivárgó víz a pályalemez aljában megül, és megfagyva szétrepeszti a burkolatot. Hogy a hiba mikor keletkezett, igazságügyi mérnök szakértő fogja megállapítani.

Kapcsolódó hírek