Hidat ver a tengeren át Kína Horvátország két része közé

MTI/iho   ·   2018.01.14. 18:45
peljesac0

Hárman vettek részt a közbeszerzési pályázaton – közölte a Horvát Utak (Hrvatske ceste) vállalat –, amelynek nyertese a China Road and Bridge Corporation, a CCCC Highway Consultants, a CCCC Second Highway Engineering és a CCCC Second Harbour Engineering közös ajánlata lett. A munkálatokat nettó 2 milliárd 80 millió kunáért (86 milliárd 600 millió forint) végzi el a konzorcium, 36 hónapos határidővel. A tenderen az olasz Astaldi és a török IC ICTAS konzorciuma 2 milliárd 550 millió, a német Strabag 2 milliárd 620 millió kunás ajánlatot tett.

Valahogy így néz majd ki

A Peljesac-híd, amellyel Horvátország a boszniai tengerpartot elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szeretne kialakítani saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával, stratégiai kiemelt projekt Horvátországban, összértéke bruttó 526 millió euró. Az Európai Unió nyolcvanöt százalékban, 357 millió euróval támogatta a kivitelezést, erről tavaly júniusban döntött az Európai Bizottság.

1.0-s térképünk a horvát Wikipédiáról való

A híd 2,4 kilométer hosszú és 55 méter magas lesz, a tartópillérei közötti távolság 200 méter lesz, hogy bármilyen hajó akadálytalanul közlekedhessen alatta. A teljes projektnek 2022-re kell elkészülnie.

A Jutarnji List című horvát napilap arról írt, a kivitelező kiválasztására sokat kellett várni, mert a nyolcvanöt százalékos uniós támogatás miatt nagy volt a nyomás a horvát kormányon, hogy a munkálatok elvégzésével egy európai céget bízzon meg.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek