Hitel az e-jegyrendszerre

MTI   ·   2013.09.06. 13:29

Aláírta a fővárosi közösségi közlekedés elektronikus jegyrendszerének hitelszerződését pénteken Budapesten a főváros és a hitelt nyújtó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselője.

A szerződést Tarlós István főpolgármester, és Jean-Patrick Marquet, az EBRD önkormányzati és környezetvédelmi infrastruktúráért felelős igazgatója írta alá.

Ezt megelőzően Tarlós István azt mondta, a tömegközlekedés elavult jegyrendszere, annak technológiája „szánalmas és megmosolyogtató”, a bliccelés miatt sok kárt okozott, és ugyan voltak korábban kísérletek a fejlesztésre, de azok az elhatározásnál tovább nem jutottak.

Jean-Patrick Marquet, az EBRD önkormányzati és környezetvédelmi infrastruktúráért felelős igazgatója és Tarlós István főpolgármester aláírja a fővárosi közösségi közlekedés elektronikus jegyrendszerének hitelszerződését a Városházán<br>(fotó: Máthé Zoltán, MTI)

Az EBRD által nyújtott 54,5 millió eurós hitel segítségével most – ahogy Tarlós István fogalmazott – utol tudják érni Európát. A fejlesztés három fő célja a jegyrendszer megújítása, új jegyvásárlási csatornák nyitása és a bliccelés visszaszorítása.

A jeggyel és bérlettel utazók számára is kényelmesebb lesz a rendszer használata, a hamisítást és a bliccelés lehetőségét pedig kizárják. A bérlettel utazóknak a bevezetés után nem kell többet sorban állniuk, a chipkártyás bérletet ugyanis otthonról az interneten is fel tudják majd tölteni, a jegyet vásárlók pedig időalapú rendszert használhatnak, amely igazságosabb a jelenleginél – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy később a rendszer alkalmas lesz az érintés nélküli bankkártyák kezelésére is.

A kivitelezési tendert már kiírták. Ezen, mint Tarlós István elmondta, nyolc pályázó indult. Elsőként a bérletes utasok tudják majd használni az új jegyrendszert 2014-től. Az időalapú jegyrendszer bevezetése ezt követően történhet meg.

Jean-Patrick Marquet az aláírás előtt azt mondta, az utazás az új elektronikus jegyrendszerrel gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb lesz mindenkinek, a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) pedig lehetővé teszi, hogy növelje hatékonyságát és javítsa a szolgáltatás minőségét.

A fejlesztés az igazgató szerint jól mutatja, hogy Budapestnek van jövőképe, és ebben a hatékonyabb, kényelmesebb és jobb közösségi közlekedés is szerepel.

Az EBRD-vel kötendő hitelszerződést keddi ülésén hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés. A hitel felvevője a BKK lesz. A kölcsönszerződés mellett egy önkormányzati támogatási szerződést is meg kell kötni az EBRD gyakorlatának megfelelően az önkormányzat, a BKK és a bank között.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek