Hivatalos a magyar kérés: jöjjenek a helikopterek

iho/repülés   ·   2011.12.12. 09:25
UH-1N_cimkep

A dokumentumot december 8-án juttatta el a Kongresszusnak az amerikai haditechnikai kereskedelemért felelős kormányügynökség, a US Defense Security Cooperation Agency (DSCA). Magyarország a gépeket ingyen kapja meg, de a magyar kívánságoknak megfelelő átalakítások, illetve a szolnoki hadrendbe állítás költségei természetesen Magyarországot terhelik. A projekt értéke 426 millió dollár. Ebben az összegben a használt, de jelentős üzemidő-tartalékkal rendelkező 32 helikopteren kívül 20 tartalék Pratt & Whitney Canada T400-CP-400 hajtómű, ismeretlen számú FLIR-torony, az üzemeltetéshez szükséges pótalkatrészek és -berendezések, a technikai dokumentáció, a logisztikai támogatás és a kiképzés, éjellátó szemüvegek (remélhetően a már Szolnokon ismert AN/PVS-9-esek vagy modernebbek) és szimulátorok is benne foglaltatnak.

Magyarország a „Grant Eligible”-csoport tagjaként, az Egyesült Államok szövetségeseként jogosult a feleslegessé vált amerikai haditechnika térítésmentes átvételére. Mivel Szolnokon ismerten kritikus szintre süllyedt a hadra fogható helikopterek száma, így az amerikai felajánlás mentőövként is felfogható. Az amerikai fél szakértői már meglátogatták Szolnokot, s véleményük szerint a bázis tökéletesen alkalmas a Bell UH–1N-ek üzemeltetésére és az ipari szintű nagyjavításnál alacsonyabb szintű karbantartási, üzemeltetési feladatok megoldására.

A Mi–8-asoknál és Mi–17-eseknél kisebb méretű és kapacitású UH–1N-ek üzemeltetése is olcsóbbnak ígérkezik, így azonos költségvetésből szerencsés esetben több repült órát lehet teljesíteni. A pápai és szolnoki, folyamatosan működő kutató-mentő szolgálatba pedig a hírek szerint a 32 gép között érkező HH–1N kutató-mentő változatú helikopterek kerülhetnek majd.

Kapcsolódó hírek