Hivatalosan is a Beacon Railé az MRCE

iho/vasút   ·   2023.10.03. 17:40
mrce_vectron

Az üzlet által 229 villamos mozdonnyal bővíti állományát a luxemburgi központú vasútijármű-lízingcég.

A japán Mitsui & Co. százszázallékos tulajdonában álló, mozdonybérléssel foglalkozó európai leányvállalata, a Mitsui Rail Capital Europe (MRCE) felvásárlását még augusztus elején hagyták jóvá, a folyamat a napokban zárult le hivatalosan.

A hollandiai székhelyű MRCE mozdonyflottáját a felvásárláskor 229, kizárólag Siemens-gyártmányú villamos mozdony alkotta. A társaság az itthon Negró becenéven ismert, többáramnemű Siemens ES64F4-eseit tavaly adta el a francia központú Akiem SAS-nek. A lízingcégtől korábban Class 66-os, Siemens ER20 Hercules, valamint Vossloh G1206 és G2000 típusú dízelmozdonyokat is bérbe lehetett venni, ezeket már korábban értékesítette a Beacon Railnek.

Az MRCE karbantartási, képzési és logisztikai támogatási szolgáltatásokat nyújt harmadik fél által rendelkezésre bocsátott műhelyek hálózatán keresztül. Az egyik ilyen a rotterdami kikötő Maasvlakte részén található LWR mozdonybázis.

Az International Railway Journal arról ír, hogy a lízingcég 2004-es alapítása óta folyamatosan bővítette mozdony- és üzleti portfólióját. Habár a Mitsui az elmúlt két évtizedben hozzájárult az európai vasúti teher- és személyszállítás fenntartható növekedéséhez, a mozdonylízingeléssel foglalkozó üzletág értékesítése része a vállalat üzleti portfóliójának átrendezését célzó stratégiájának.

A Mitsui 2006-ban vette át a Siemens mozdonybérlési üzletágát, a Siemens Dispolokot a német óriásvállalattól; a lízingcég ezt követően MRCE Dispolok néven működött 2013-ig, majd szimplán MRCE-ként.

A vállalat akvizíciója előtt a Beacon Rail összesen 507 mozdonyt, körülbelül 1200 teherkocsit és 515 személykocsit kínált lízingelésre, Európa tizennyolc országában – számol be a Railway Gazette. A társaság olyan vezetői szakértelemmel és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy megfeleljen európai és azon túli ügyfélköre igényeinek.

(Nyitóképünkön az MRCE éppen a német Transpetrol GmbH által bérelt X4E 875-ös Vectronja. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek