Ibéria: pilótaszrájk minden hétfőn, pénteken

iho/repülés   ·   2012.04.10. 10:00
cim

Az Ibéria pilótái folytatják sztrájksorozatukat. Hétfőn a légitársaság 150 járatát volt kénytelen törölni, hasonló helyzetre számítanak 13-án és 16-án: a repülőgépvezetők minden pénteken és hétfőn munkabeszüntetést tartanak, egészen július közepéig, tiltakozásul az Ibéria Express beindítása ellen.

Mint korábban is hírt adtunk róla, a spanyol nemzeti légitársaság más nagy cégekhez  hasonlóan egy új, low-cost modell szerint működő leányvállalatba szervezi ki rövid- és közepes távolságú járatait. A Sepla nevű spanyol pilótaszövetség szerint ez súlyos állásvesztéssel jár, mert az Ibéria Express, miközben átveszi az Ibéria keskenytörzsű gépeit, máshonnan toborzott és bérelt pilótákkal repül, nem érvényes a kötelékében az anyavállalatnál kialakult munka- és szenioritási rendszer.

A társaság A320-asai közül négy már az új cégnél repül <br>(fotó: Ibéria)

Az Ibéria Expressz egyébként március 25-én négy A320-assal indult, a központja a Madrid Barajas repülőtér, első vonalai pedig belföldiek a spanyol fővárosból Palma de Mallorcára, Malagába, Alicantéba és Sevillába.

Az Ibéria vezetése jogi megoldást keres a helyzetre, a további munkabeszüntetések megakadályozása érdekben bíróságon támadja meg a sztrájkot és próbálja kimondatni annak jogtalan voltát, sőt, a légitársaság kártérítést követel a korábbi sztrájkok okozta kiesések után. A Reurters információja szerint az eddigi akciók napi 3,9 millió eurós kárt okoztak az Ibériának.

Kapcsolódó hírek