IC Buszok Szlovákiában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.08.20. 12:30
ic01

Újabb utastoborzó próbálkozással rukkolt elő a ZSSK szlovák vasúttársaság. A Nyitrára (Nitra) vagy Nyitráról utazók számára IC Buszokat vezettek be. A koncepció lényege, hogy gyorsan és komfortosan jussanak el az utasok Pozsonyba (Bratislava) vagy Kassa (Košice) irányába.

Az IC járatok kizárólag modern kocsikat továbbítanak Szlovákiában<br>(fotók: ZSSK)

A szolgáltatás a Nitravel autóbusztársasággal karöltve működik. Az IC Busz Nyitráról indul Nagyszombatra (Trnava) úgy, hogy legalább 10 perccel a Kassára közlekedő InterCity járat indulása előtt a pályaudvaron legyen. Visszafelé pedig ugyanígy 10 perccel az IC járat érkezése után indul a busz Nyitrára. Ezzel Nyitra és környéke lényegesen gyorsabb összeköttetést nyer például Popráddal (Poprad) vagy Kassával. Jegyek a busz sofőrjénél válthatók, teljesáron egy irányban 2,70 euróért (50 százalékos mérséklésű menetjegy 1,80-ért kapható). A gyermekek, nyugdíjasok és diákok utazhatnak féláron. Az IC Busz a nyitrai buszpályaudvarról indul, s Nagyszombaton is a buszpályaudvaron áll meg (mindkét esetben a buszmegálló a vasútállomás közvetlen közelében van). Az út Nyitráról Nagyszombatra 45 percig tart, s a járat semilyen köztes megállóban nem áll meg. A járatot azok az utasok is igénybe vehetik, akik Nagyszombaton nem IC járatra szállnak át. Nyitráról 5:00, 9:00, 13:00, 17:00 és 21:00-kor indulnak a buszok, visszafelé pedig Nagyszombatról 6:15, 10:15, 14:15, 18:15 és 22:15-kor indulnak.

Egy-egy pénteki járaton nem ritka az ilyen kép

Összehasonlításképpen a Nyitra–Nagyszombat szakasz vasúton (újvároskai átszállással) ideális esetben 66 perc, a jegy ára pedig teljesáron 2,85 euró. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz felújítás a Nyitra–Újvároska (Leopoldov) vonalon, amit sokan szeretnének – talán ezért is kapták a nyitraiak ezt a vigaszdíjat. Nyitrát egyetemváros lévén sokan látogatják nagyobb távolságokról is, ezért van szükség a kényelmes és gyors összeköttetésre. Had említsem meg például a Nyitra–Kassa viszonylatot: személy és gyorsvonat kombinációjával újvároskai átszállással az északi fővonalon (Zsolnát érintve) ideális csatlakozás esetén 6 óra 19 perc az út; surányi (Šurany) átszállással a déli vonalon (Zólyom felé) 6 óra 46 perc a menetidő. Ezzel szemben az IC Busz és InterCity járat kombinációjával a menetidő 5 óra 32 perc.

Talán nem is olyan meglepő, hogy a ZSSK ilyen megoldáshoz folyamodott, hiszen több viszonylatban van buszos összeköttetés a vasúti helyett szerte Európában. A kedvezőtlen vonalvezetés és a költséges felújítás miatt olykor-olykor a vasúttársaságoknak inkább megéri buszjáratokat biztosítani, így gyorsítani az eljutást fontosabb nagyvárosok között. Van ilyen például Prága és Nürnberg között is, de ČD Busz jár például Hranice na Moravě, Nový Jičín és Frýdek Místek között is. Magyarországon is volt hasonló próbálkozás több mint évtizede. Zalaegerszegre közlekedett IC busz Balatonszentgyörgytől.

Kapcsolódó hírek