Igaz a hír: vizsgálja az útépítések szerződéseit az Európai Bizottság

iho   ·   2014.01.23. 16:35
utepitesMTIMeszarosJanoscim

Mint korábban beszámoltunk róla, a Magyar Nemzet arról írt, hogy Brüsszel 170 milliárd forintot tarthat vissza a vélt szabálytalanságok miatt.

Az Európai Bizottság regionális fejlesztésekért felelős szóvivője azt is elmondta: egyelőre nem tudni, mekkora összeget érinthet a brüsszeli vizsgálat, éppen azt kérték a magyar hatóságoktól, hogy tekintsék át a magyarországi szerződéseket, mert felmerült a gyanú, hogy a pályáztatás során diszkriminatív előírásokat alkalmaztak. Mint mondta: ha felül is vizsgálják a folyósított összegeket, a pénzek nem vesznek el, azokat Magyarország újra felhasználhatja más beruházásoknál. A szóvivő szerint Magyarország legfeljebb akkor csúszhat ki a források felhasználásának határidejéből, ha teljes mértékben elutasítja a pénzügyi korrekciót, az Európai Bírósághoz fordul az ügyben, és az ügy elhúzódik. Ám Wheeler szerint ez nem fog megtörténni.

(fotó: MTI/Balázs Attila)


Shirin Wheeler közölte: decemberben küldték el a levelet Magyarországra, amelyben tájékoztatták a kormányt, hogy a hét regionális fejlesztési operatív program valamint a közlekedési projekteket finanszírozni hivatott operatív program esetén merült fel annak gyanúja, hogy diszkriminatív lehet az a kitétel, miszerint csak olyan cégek vehettek részt a pályázatokon, amelyek aszfaltelőállító teleppel rendelkeztek a projekt helyszínének közelében.

(fotó: MTI/Mészáros János)

A brüsszeli testület szóvivője megerősítette azt is, hogy Brüsszel az érintett szerződések összegének maximum 25 százalékáig terjedő korrekcióra tett javaslatot. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jövő kedden a 2014 és 2020 közötti fejlesztési periódusról tárgyal majd Brüsszelben, és erről is tárgyalnak majd.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek