Így kezdődik a pesti fonódó építése

iho/vasút   ·   2020.05.23. 09:00
pesti_fonodo_epulese0

Az M3-as metró középső szakaszának felújításához kapcsolódóan, az alternatív kötöttpályás eljutási lehetőségek bővítése érdekében új villamosvágány kiépítése kezdődik meg 2020. május 23-án Ferencvárosban. A pesti fonódó villamoshálózat kialakításának első fejlesztéseként a Soroksári út és a Haller utca kereszteződésénél megépülő új villamosvágány-kapcsolatnak köszönhetően lehetőség nyílik majd arra, hogy közvetlen kötöttpályás kapcsolat jöjjön létre a Haller utca irányából a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. Az M3-as metró, tervezetten ősszel kezdődő belvárosi szakaszának korlátozása során, az új vágányon közlekedő villamosjárattal a Nagyvárad tértől átszállás nélkül lesz elérhető többek között a belváros is. A munkálatok miatt május 23-ától a 24-es villamos rövidített útvonalon, a Soroksári útig közlekedik, továbbá a Soroksári út a csomópont környékén kétszer két sávon lesz járható.

(fotó, térképek: BKK)

Az új vágánykapcsolat kiépítése az idei év leghangsúlyosabb villamosközlekedési fejlesztése, amelyre a Fővárosi Önkormányzat 1,8 milliárd forintos forrást biztosít. A beruházó a BKV., a műszaki terveket a BKK készítette, a kivitelezési munkákat a Vasútépítők Kft. végzi el. A BKV tájékoztatása alapján az eredeti tervek szerint az év végén érne véget a munka, azonban dolgoznak a korábbi befejezés lehetőségének és feltételeinek megteremtésén.

 

Közösségi közlekedési változások
  • A 24-es villamos május 23-ától, szombattól várhatóan november első feléig rövidített útvonalon, a Keleti pályaudvar felől csak a Soroksári útig között közlekedik. A Közvágóhíd és a Haller utca közötti szakaszon a 2-es villamossal, emellett a 23-as buszcsalád járataival vagy az 54-es, 55-ös busszal lehet utazni.
  • Az építkezés miatt a 23-as buszcsalád, az 54-es, az 55-ös, a 918-as, a 923-as és a 979-979A busz Közvágóhíd irányú Soroksári út / Haller utca megállóhelyét körülbelül 100 méterrel hátrébb, a Haller utcai csomópont elé áthelyezik.

 

Közúti közlekedési változások

A munkavégzés idején a Haller utca csomópontja környékén a Soroksári út kétszer két sávon lesz járható. Az építkezés idején a városhatár felől a Soroksári úton haladók csak kerülőúton, a Vágóhíd utca vagy a Dandár utca felől, illetve a Soroksári út–Pápay István utca–Szent Benedek utca útvonalon tudnak behajtani a Haller utcában, közvetlenül nem. A Szent Benedek utca egyirányúságát megfordítják a javasolt kerülőút biztosítása érdekében.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek