Illegális szemétlerakó alakulhat át P+R parkolóvá Zuglóban

iho/közút   ·   2020.02.04. 15:00
400px_franciaut

A Francia út teljes hosszában nagyjából háromszáz garázs épült fel az elmúlt évtizedekben, melyek csupán ideiglenes építési engedéllyel rendelkeztek. A mobilgarázsokat és garázsokat a bérlők saját költségen építették, építtették. Szerződés szerint a bérleti jogviszony mindkét fél részéről indoklás nélkül bármikor felmondható. A bérlői jogviszonyokat a bérleti szerződésben lévő felmondási időkre figyelemmel mondja fel a MÁV Zrt. A bérleti szerződés szerint a területet a bérlőnek tisztán rendezetten kell visszaadnia, a felépítmény bontásáról, a törmelék elszállításáról szerződés szerint neki kell gondoskodnia. A bérlők éves szinten összesen nettó kilencmillió forint bérleti díjat fizettek a MÁV Zrt.-nek.

Illegális szemétlerakót számolnának fel Zuglóban, melynek helyére P+R parkolókat hoznának létre (fotók: MÁV Zrt.)

A Francia úti garázssorok melletti területet ismeretlen személyek illegális hulladéklerakónak használják. Az illegális szemétlerakás szempontjából ez a XIV. kerületi rész országosan az egyik legfertőzöttebb területnek számít: jellemzően lakossági eredetű, főként lomtalanításból származó lomhulladékokat, kommunális hulladékokat, valamint lakásfelújításból, építkezésből származó építési és bontási hulladékokat raknak le oda ismeretlenek. Az elmúlt két évben a Francia úti garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV, az elszállítás költsége nettó 24 millió forint volt. Tavaly ősszel 78 tonna illegális hulladék elszállítása történt meg, az utóbbi hat hónapban több mint százötven köbméter szemetet raktak le az állampolgárok. Éves szinten az illegális hulladék elszállítása tizenötmillió forint költséget jelent a vasúttársaságnak.

A terület átadásával kapcsolatban a zuglói önkormányzat és a vasúttársaság között 2019 tavasza óta zajlanak az egyeztetések.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek