Ilyen buszokat szeretne Budapest

Ács Attila   ·   2012.03.30. 12:30
bkkbusz

A fővárosi autóbuszközlekedés átalakítása megkezdődött, a tervek szerint a BKV öreg járműveit magántőke bevonásával cserélnék újakra. Ez azt jelenti, hogy a BKK, mint megrendelő mondja majd meg, hogy milyen útvonalon, milyen menetrend szerint milyen buszoknak kell járni, de a tényleges közlekedést alvállalkozók fogják biztosítani, a saját járműveikkel és a saját alkalmazottaikkal.

Első körben 25 (plusz opcióban további 50) szóló és ugyanennyi csuklós járműre írták ki a tendert, nyolcéves időtartamra – néhány hét múlva jó eséllyel az is kiderül, hogy melyik cég, melyik típussal diadalmaskodott. Az új buszok nem néhány kiemelt vonalon jelennek meg, hanem a régiekkel együtt, vegyesen közlekednek majd városszerte.

A pályázati anyag részletesen tárgyalja a beszerzendő járművek műszaki jellemzőit is; a feltételek szigorúak, de a készítőket nem érheti az a vád, hogy egy adott típust favorizálnának, hiszen paramétereknek elviekben a legtöbb európai gyártó autóbusza – köztük akár hazai is – megfelelhet.

Budapesten sem ismeretlen az MAN városi busza. A tesztbuszt ugyan tavaly elment, a helyére viszont akár egy kisebb flotta léphet<br>(fotó: MAN)

A BKK tehát 100 százalékban alacsonypadlós, új járműveket akar, ami azt jelenti, hogy a gyártási időpont nem lehet régebbi a forgalomba helyezést megelőző 12 hónapnál.

A szólók hosszúsága 11 500 és 12 700, a csuklósoké 17 500 és 18 750 milliméter között alakul majd, a szélességük maximálisan 2550 milliméter lehet. A fellépőmagasság maximuma 340, a padlószinté 400 milliméter, az állófelületen a hosszirányú padlólejtés legfeljebb nyolc, a keresztirányú öt százalék lehet. A járóközi belmagasságnak minimálisan 2300 milliméternek kell lennie, a járóközök minimális szélessége pedig 450 milliméter lehet, de csak a kerékdoboknál, egyébként törekedni kell a minél tágasabb kialakításra. A szólókban minimum 26, a csuklósokban minimum 35 ülőhelyet kell kialakítani, a teljes befogadóképesség legalább 62, illetve 102 fő (az állóhelyek értékét négyzetméterenként négy fővel kell számolni).

A szólókat három, a csuklósokat négy kétszárnyú utasajtóval kell ellátni, amelyeknek szélessége (nyitott állapotban, a kapaszkodóknál mérve) minimum 1100 milliméter lehet, ezek működtetése tekintetében lényegében a már hosszú évek óta alkalmazott „szelektív ajtónyitás” a mérvadó, az újítás annyi, hogy ajtókszárnyaknak automatikusan vissza kell tudni záródniuk. Az egyik ajtónak – gondolva az elsőajtós felszállási rendre – mindenképpen az első tengely előtt kell elhelyezkednie, továbbá legalább az egyik ajtónál a kerekesszékesek felszállásáat lehetővé tevő rámpát kell beépíteni. Ha ez elektromos, akkor meghibásodás esetén kézzel is működtethetőnek kell lennie.

Van esély Mercedes buszok megjelenésére is, Citarók és Conectók egyaránt jöhetnek<br>(fotó: Daimler)

A buszok motorjának az Euro V-nél némileg szigorúbb EEV (Enhanced Environmentally friendly Vehicle) környezetvédelmi normának kell megfelelniük, teljesítmény tekintetében pedig a szólóknak tíz, a csuklósoknak nyolc kilowatt per tonna értéket kell produkálniuk. Ez a szólóknál minimálisan körülbelül 280, a csuklósoknál 310 lóerős motort jelent. A forgatónyomaték a szólóknál minimálisan 1000, a csuklósoknál 1300 newtonméter.

A sebességváltónak minimum négy fokozatúnak kell lenniük, illetve fel kell szerelni a buszokat retarderrel is. A futóművek független vagy merev felfüggesztésűek is lehetnek, arra vonatkozóan sincs megkötés, hogy tárcsa- vagy dobféket alkalmazzanak.

A kocsiszekrénynél nem követelmény, hogy rozsdamentes acélból készüljön, de a korróziónak ellen kell állnia a jármű tervezett élettartama (15 év) alatt. A motorteret 1100 Celsius foknak ellenálló anyaggal kell elválasztani az utastértől.

Az utas- és a vezetőtérnek is légkondicionáltnak és fűthetőnek kell lennie, de emellett az is követelmény, hogy az oldalablakok felületének 25 százaléka elhúzható (és ez lezárható) legyen. Az üvegeket belülről a karcolásokat megakadályozó fóliával is el kell látni.

A hagyományoknak megfelelően a vezetőtérnek zárt kialakításúnak kell lennie, fontos még az ergonómia és a járművezető holmijainak tárolási lehetősége is.

Nem számít ismeretlen típusnak Budapesten az Otokar Kent sem, a típusnak azonban csak a szóló változata létezik<br>(fotó: Otokar)

Az utastérben szintén fontos az ergonomikus kialakítás, valamint a vandálállóság is, a rongálások visszaszorítása érdekében kamerákat is fel kell szerelni. A burkolatoknak pasztell, a kapaszkodóknak élénk színűnek kell lenniük, a szólóban nyolc, a csuklósban 11 ülőhelyet kell úgy elhelyezni, hogy azok fellépés nélkül is megközelíthetők legyenek.

A buszok fényezése alapvetően a jelenlegiekkel lesz megegyező, tehát az ablaköv alatt sötétkék (RAL 5003), afölött a szürke (RAL 7001) fog dominálni.

Részletesen szól a pályázat az utastájékoztatásról is: eszerint a buszokat külső és belső audiovizuális rendszerrel is fel kell szerelni. A külső kijelzőknek (zöld vagy narancssárga) ledesnek kell lenniük, minimális magasságuk 250 milliméter. Két sorban soronként 40 karaktert kell tudniuk kiírni, futó- és villogó szöveg megjelenítésére is alkalmasnak kell lenniük. Az utastérben 1-1 (a csuklósoknál 2-2) ledes kijelzőt és TFT monitort kell felszerelni. Ezeknek az egységeknek kompatibilisnek kell lenniük a FUTÁR egységeivel, amiket a BKV/BKK biztosít.

A buszokat elektronikus jegykezelőkkel és utasszámláló berendezéssel is el kell látni.

A Volvo 7700A-k mellé akár 7900A-k is érkezhetnek<br>(fotó: Volvo)

Információink szerint a még versenyben lévő cégek mindegyike döntően hazai tulajdonú, azonban mindegyikük valamilyen külföldi típussal indult, így ha eredményes lesz a pályázat, Budapesten a Mercedes, az MAN, a Volvo vagy az Otokar buszok felbukkanására lehet majd számítani az év végén, illetve a jövő év elején.

Kapcsolódó hírek