Ilyen isteni jók lesznek a 3-as metró állomásai!

MTI/iho   ·   2015.03.04. 19:16
m3_all0

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint – muszáj szó szerint idéznünk az MTI-t – „a nyertes pályázó javaslatot készített a vonal északi meghosszabbítása utáni egyik újpesti állomás épületére is. A főváros közlekedésszervező cége közölte, az eredményes tervpályázattal újabb mérföldkőhöz érkezett Budapest legforgalmasabb metróvonalának rekonstrukciója. Emlékeztettek arra: a pályázat célja az volt, hogy a naponta mintegy 500 ezer utas által használt vonal felszíni épületei úgy újulhassanak meg, hogy azok megfeleljenek a mai kor esztétikai és funkcionális követelményeinek. Az eljárást a FŐMTERV Zrt.–UVATERV Zrt. konzorcium indította el 2014 novemberében, a pályaterveket 2015. január 20-áig lehetett benyújtani. A megadott határidőre négy pályamű érkezett, mindegyiket érvényesnek és elbírálhatónak találták.

Arany János utca, saját lemezt áruló utcazenészekkel! A képre kattintva galéria nyílik!

Az építészeti koncepcióknak tartalmazniuk kellett a 3-as metró egyes állomásainak rekonstrukciós terveit, a vonal esetleges északi meghosszabbításához az új felszíni állomások típusépületét, valamint a meglévő lépcsők lefedését.

A pályázatok elbírálásánál építészeti minőséget, megvalósítási, gazdasági és környezettudatossági szempontokat, valamint a tervek áttekinthetőségét értékelték. A bírálóbizottság előnyként értékelte az állomások közötti egységes formanyelvre való törekvést is.

A bizottság értékelése szerint az Építész Stúdió Kft. pályaműve volt az, amelyik főbb elhatározásaiban, részletmegoldásaiban magas színvonalon teljesítette az elvárásokat, és megfelelő kiinduló alapot jelenthet a továbbtervezéshez.

Közölték, a nyertes pályázó az Arany János utcai és a Pöttyös utcai állomás terveivel bebizonyította: a meglévő épületek átalakíthatók úgy, hogy funkcionálisan és építészetileg is korszerűvé váljanak, sőt a meglévő épület továbbgondolásával a Klinikák állomáson is nagyvonalú építészeti megoldást javasolt.

A pályázó színvonalas javaslatot készített a IV. kerületi Óceánárok utcai leendő állomás megépítésére is, amely a 3-as metró vonalának északi meghosszabbításával az új felszíni megállóhelyek típusépülete lesz. A leendő állomás stílusában a természetes fény és a légies kialakítás dominál – írták.

Hozzátették, hogy a bizottság a nyertes tervezőt a pályázatot követő, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban ajánlattételi felhívásra javasolja. Az így kiválasztott tervező feladata lesz a 3-as metróvonal egyes állomásai felújításának engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése, valamint az engedélyezés lefolytatása. Erre várhatóan 2015 végén, 2016 elején kerülhet sor – írta a BKK.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek