Íme egy troli és egy busz szerelemgyereke!

iho/közút   ·   2016.07.21. 18:45
34__P7210133

A 721-es pályaszámú kocsi gyakorlatilag új jármű, annak ellenére, hogy a BPO-217-es rendszámú Ikarus 412-es autóbusz vázára építették, villamos berendezéseit pedig selejtezett Ikarus-GVM trolibuszokból nyerték ki. A trolibuszt klímával és önjáró üzemmóddal is felvértezték.

A 721-es csütörtök délelőtt utasokat is szállított a 74-es vonalon, délután azonban lecserélték és próbajáratként tért haza a trolibuszgarázsba a Csáktornya parkból. A Közlekedési Múzeumnál valami nagyobb hibát találhattak, itt majdnem egy órát eltöltött a troli, a garázs vontatóját küldték érte. Végül saját lábon haza tudott menni, a zavarelhárítók csak kísérték.

A Stadionoknál. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból

Buszból trolit

Mivel a BKV-nál jóval több csuklós troli található, mint szóló, melyből hiányt szenved a társaság, a probléma orvoslására az az ötlet merült fel, hogy az elöregedett váz miatt selejtezett csuklós Ikarus 280-as trolik még korszerűnek mondható elektronikáját egy korszerűbb, alacsonypadlós típusba rakják át. Nevesül a dízelmeghajtással elég problémás típusnak számító Ikarus 412-es sorozat vázaiba.

A Salgótarjáni utcában

Az első 412T trolit a BPI-039-ből hozták létre. A teljes körű vázfelújítás és megerősítés során elbontották a hátsó traktust és a 412T trolibuszokhoz hasonló dobogót alakítottak ki, teljes szélességű harmadik ajtóval. A kocsi a gyári 412T-sorozathoz hasonló szakaszos üzemű légsűrítőt, inverteres töltést, tengelyvég-főszervót, valamint a kormányzáshoz segédszervót kapott. Az áramszedők a Solaris trolibuszokhoz hasonló önműködő kivitelűek. Gyakorlatilag a régi GVM-ből csak a hajtás került át, a segédüzemek a mai kornak, valamint a 412T sorozatnak megfelelőek. A 412GT a következő lépcső: az első légkondicionált trolibusz a fővárosban. A jármű korlátozott önjárásra képes a beépített akkumulátoroknak köszönhetően, azonban a Solaris trolikkal szerzett tapasztalatokból kiindulva már odafigyelnek a hűtésükre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek