Indul a kalandtúra a Tisza völgyében

MTI   ·   2012.06.07. 13:32

Indul a kalandtúra a Tisza völgyében: az első hétvégén, péntektől vasárnapig, Tiszabecs és Záhony között 350 kerékpáros túrázó ismerkedik szervezetten a folyómente nevezetességeivel, hogy aztán felhívhassák majd a turisták figyelmét az ország egyik legjelentősebb természeti, illetve kulturális értékekkel bíró területére.

Szücs Julianna, a rendező tiszabecsi Kalandakadémia Közhasznú Egyesület projektmenedzsere elmondta: a Tisza menti településekről a túrára jelentkezett diákok, tanárok, családok és sportegyesületi tagok ingyenesen, teljes ellátás mellett fedezhetik fel a folyó völgyének nevezetességeit, miután a költségeket 40 millió forint összegű európai uniós pályázati támogatásból finanszírozzák.

A résztvevők naponta 40-60 kilométert tesznek meg kerékpáron a Tisza mentén. A kialakított ellenőrzőpontokon különböző feladatokat is teljesíteniük kell, miközben megnézik a nevezetességeket. A hét végi első rendezvényen a szatmári és a beregi tájegység legháborítatlanabb részét barangolják be a résztvevők, akik pénteken Tiszabecsről indulnak.

Útjuk során felkeresik például a híres szatmárcsekei csónakfejfás temetőt, ahol a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a síremléke található, s a településen megkóstolják a híres helyi terméket, a szilvalekvárt is. Tiszacsécsén Móricz Zsigmond író házába látogatnak el, míg Túristvándiban a ma is működő vízimalmot nézik meg.

Panyolán a tiszai árterek Nem tudom nevű szilvájából főzött pálinkát, a világhírű elixírt ízlelik meg a helyi manufaktúrában. Tarpán házi kenyérsütésen vesznek részt és felmásznak a romvulkánként számon tartott Nagy-hegyre is. Tákoson a paticsfalú - vesszőből vont, sárral tapasztott - templom az úti cél, amelyet „mezítlábas Notre Dame”-ként emlegetnek a helyiek. Csarodán, a Csaronda-patak által határolt dombon a középkori, fakazettás mennyezetű templom a cél, amely valamikor a falu erődjének szerepét is betöltötte. Tiszaadonyban a kecskesajt-gyárban üzemlátogatás lesz.

Útközben, az épített kalandpályákon erejüket is összemérik a túrázók, illetve eveznek csónakkal a kanyargós, Tiszába torkolló Túr folyón, valamint vetélkedőn vesznek részt és teszik próbára tudásukat a Tisza völgyének ismeretéből.

A Tiszavölgy Kalandtúra – Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért elnevezésű rendezvény következő túrája – szintén 350-350 résztvevővel, július 6. és 8. között Záhony-Tokaj útvonalon lesz. Utána július 27-29-én Tokaj és Tiszafüred, augusztus 24-26-án Tiszafüred és Szolnok, míg szeptember 7-9-én Szolnok és Szeged között túráznak majd a résztvevők.

Kapcsolódó hírek