Indul a Magnus Aircraft kínai beruházása

MTI/iho   ·   2023.06.28. 11:30
magnus_aircraft

Hamarosan megkezdődik az a 175 millió euró értékű beruházás, amelynek keretében a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt. kínai leányvállalata egy repülőgépek gyártását szolgáló, 18 ezer négyzetméteres épületkomplexumot létesít az ázsiai országban.

A Pécs melletti pogányi reptéren saját fejlesztésű kisrepülőgépek gyártásával, elektromos meghajtású repülőgép fejlesztésével foglalkozó társaság vezetése a közelmúltban látogatott Kínába, hogy tájékozódjon a tavaly szeptemberben elindult projekt állásáról. Egy korábbi megállapodás értelmében ugyanis egy bemutatóterem, egy kompozit, egy repülőgép összeszerelő, egy karbantartó üzemegység, valamint az Óbudai Egyetem közreműködésével egy fejlesztési központ valósul meg Sanghaj közelében, Vuhszi városában.

A 175 milló eurós, hetven százalékban kínai állami támogatással, egy helyi repülőtéren zajló beruházás keretében a bemutatóterem fél éven belül elkészül, az első üzemegység kivitelezése pedig júliusban indul. A kínai-magyar vegyesvállalat, a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing a beruházás végeztével a tervek szerint összesen háromszáz munkahelyet hoz majd létre, míg a magyar kollégáknak vezető szerep jut.

Boros László, a Magnus Aircraft vezérigazgatója szerint már 2017-től, a pogányi beruházásuk megkezdésekor tervezték a kínai piacnyitást. A kínai beruházás eredményeként az első időszakban összeszerelés és fejlesztés valósul majd meg.

A beruházás annak köszönhetően indulhat el, hogy 2022 elején a Magnus Fusion típusú repülőgépe megkapta típusengedélyét a Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóságtól (CAAC). A kínai látogatás során a cég hosszútávú együttműködési megállapodást kötött a 65 millió jüan értékben ötven Fusion repülőgépet megrendelő  Rizhao Wohe Aviation Service Co., Ltd. vállalattal is. A megrendelés teljesítésére három éven belül kerül sor.

A stratégiai együttműködési szerződés aláírását követően kereskedelmi megállapodást kötött a kínai társaság és a Magnus Aircraft Zrt. kínai leányvállalata; a dokumentum évi 45 repülőgép értékesítési célt is tartalmaz a régióban. A fejleményeknek köszönhetően utóbbi  kedvezőbb vám- és adózási feltételeket kapott, és egy kínai radiológiai- és orvostechnológiai eszközöket, valamint kompozit eszközöket gyártó vállalattal is együttműködési megállapodást kötött.

A Pécs melletti pogányi reptéren 2019-ben kétmilliárd forint támogatással, összesen hatmilliárd forintos beruházás keretében 7000 négyzetméternyi gyártóbázist létesítő vállalat a pandémia ellenére 2021-ben  tíz, tavaly 15 Fusion típusú gépet gyártott, az idén várhatóan 45 és hatvan között lesz a gyártási mennyiség. A Pogányban jelenleg nyolcvan, és a tervek szerint az idén további negyven főnek munkát adó, ott energiahatékonysági beruházásokra készülő társaság 2022-ben 550 millió forintos nettó árbevételt ért el és veszteséggel zárta az évet. Az idén várhatóan pozitív nulla eredménnyel zárnak, míg a következő éveknek exponenciálisan növekvő árbevétel mellett pozitív eredményt kell hozniuk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek