Indulhat Prága egyetlen fejpályaudvarának átépítése

Korcsmáros Gábor   ·   2023.01.05. 15:00
MSRK_3

Az építkezési engedély jogerős, tavasszal írják ki a kivitelezőre vonatkozó tendert.

A cseh főváros egyetlen fejpályaudvara, a Masarykovo nádraží (korábban Praha-Střed) nagy átépítés előtt áll. A cseh vasúti infrastruktúra kezelője (Správa železnic) tájékoztatása szerint a projekt építkezési engedélye, amely az egész pályaudvart és közvetlen környékét élhetőbbé és korszerűbbé teszi, jogerőssé vált. Így várhatóan már 2023 tavaszán kiírják a kivitelezőre vonatkozó nyílt versenypályázatot, amelynek becsült értéke 2,5 milliárd korona (41,3 milliárd forint).

Várhatóan még az idei év folyamán megkezdődhetnek az átépítési munkálatok, a beruházás teljes mértékben 2026-ban fejeződik be. Az építkezés alatt a vasúti forgalmat alig lesz szükség korlátozni, mindig csak az egyes szakaszok előrehaladtával változnak majd a kisebb forgalmi rend változások. A pályaudvar csarnokát és elülső homlokzatát már korábban felújították. A projekt része, hogy a városközpontban egy teljesen új közigazgatási és irodaházakkal teli negyed jöjjön létre.

Ennek keretén belül megújul az összes peron, sőt a vágányok száma hétről kilencre nő. A vágányok feletti új zöldtető-szerkezet pedig egy teljesen új utasfogadó teret hoz létre, sőt egy nagyon fontos, a városközpont egyes részeit összekapcsoló terület létesül. A vasút így már nem alkot átereszthetetlen akadályt Prága szívében. Az állomáson összesen hat akadálymentes peron lesz. Teljesen felújítják a vágányhálózatot, a vasúti berendezéseket, a felsővezetékeket.

Prága központi pályaudvara és közvetlen környezete teljesen modernné válása egy komplex városrendezési terv része, sőt a pályaudvar átépítése szerves része a Prágát Kladnóval és a Václav Havel Repülőtérrel összekötő vasútvonal átépítésének és kapacitásnövelésének. A hosszú évek óta ragozott gyors prágai reptéri kapcsolat tehát ezzel újabb fejezetéhez érkezett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek