Ingyen villanyautópálya egy évig Ausztráliában

iho   ·   2018.02.19. 16:15
electricvehicle_kis

Az infrastruktúra hiánya, különösen a töltőállomásokhoz való könnyű hozzáférés az egyik legfontosabb oka annak, hogy Ausztrália lemaradt az elektromos járművek használatában. Queensland államban azonban a legújabb politikai törekvések az elektromobiltás támogatásának irányába mutatnak. A kormány tavaly döntött egy villamosított autópálya megépítéséről a kontinens keleti partszakaszán.

A RenewEconomy híre szerint az építkezés ősszel kezdődött, és 2018 elejére átadták a Queensland Electric Super Highway-t (QESH). A közel 2000 kilométer hosszú útszakasz Cairns és Coolangatta között húzódik, a tervezett tizennyolc állomásból egy kivétellel valamennyi elkészült.

Tizennyolc várost érint a kétezer kilométer hosszú elektromosított autópálya Ausztrália keleti partvidékén (fotó:RenewEconomy.com.au)

A szakaszon az EV járművezetők az első évben díjmentesen használhatják a töltőállomásokat, a vezetőség így ösztönözi a lakosságot az elektromos járművek vásárlására. A területen a Tritium 50 kW-os Veefil gyorstöltőit alkalmazzák.

– Az EV-k nemcsak csökkentett üzemanyagköltséget biztosítanak a Queenslandben élőknek, hanem egy környezetbarát közlekedési lehetőséget is, különösen azért, mert a töltők kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak fel – mondta az átadón Mark Bailey, Queensland közlekedési minisztere.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek