Ismét a Stadlertől vesz motorvonatokat az RhB

iho/vasút   ·   2016.07.06. 18:45
400px_rhb_stadler

A 285 millió svájci frank értékű megállapodást június utolsó napján Zürichben írta alá a Rhätische Bahn igazgatója, Renato Fasciati és a Stadler vezérigazgatója, Peter Spuhler. Az RhB-vezér kiemelte, a megrendelés a Graubünden kantonban, meredek, hegyi pályákon üzemelő vasúttársaság történetének legnagyobb egyszeri járműbeszerzése. A Stadler nem először partner az RhB beszerzéseinél: a három- és négyrészes Allegra villamos motorvonatok, valamint az UNESCO világörökség részét képező Albura-vonalra szánt Alvra-szerelvények is a hazai gyártó termékei – írja az International Railway Journal.

A svájci Rhätische Bahn első körben huszonhét négyrészes villamos motorvonatot vásárol a hazai Stadlertől. A megállapodás lehetővé teszi további húsz keskeny nyomközű szerelvény lehívását (látványterv: Stadler AG)

A négyrészes, 76,44 méter hosszú, „Flügel” fantázianevű motorvonatok legnagyobb üzemi sebessége száz, végsebessége százhúsz kilométer per óra lesz. A légkondicionált járművek harmincöt első- és százharminchét másodosztályú ülőhelyet kínálnak, továbbá két hely áll a kerekesszékkel élők rendelkezésre, sőt külön tér szolgál a kerékpárok, sílécek, sportfelszerelések, babakocsik vagy nagyobb csomagok számára is. A Stadler szerint határozottan robusztus kinézetű szerelvények belső terében dominálni fog az alacsonypadlós rész, az ajtók is az egyszerű és gyors utascserét segítik majd elő.

A keskeny nyomközű vonatokat a Stadler altenrheini üzemében fogják megépíteni. Az első szerelvény várhatóan 2019 nyarán állhat forgalomba – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek