Ismét ütköztek vonatok Csehországban

iho/vasút   ·   2020.07.15. 12:00
400px_cseh_baleset_20200714

Álló postavonatba szaladt bele július 14-én, kedden este fél tíz után egy személyvonat a Prágától körülbelül harminc kilométerre keletre fekvő Český Brod vasútállomása közelében. A baleset során a Cseh Vasutak (ČD) elővárosi személyvonatának 38 éves mozdonyvezetője meghalt, további 35 utas megsérült, négyen súlyosan. A sérültek között nyolc gyerek is van. A baleset azért következett be, mert a személyvonat meghaladta a számára továbbhaladást tiltó vörös jelzést – számol be a CT24.

Július 14-én este egy álló postavonatba szaladt bele egy személyvonat Český Brod közelében (kép forrása: Český rozhlas Region - Praha a střední Čechy Facebook-oldal)

A helyszínelés és a műszaki mentés miatt a cseh fővárost az ország keleti felével összekötő vasúti fővonalat szerda reggelig lezárták a forgalom elől, emiatt több Budapestre tartó Eurocity-vonat is jelentős késéssel közlekedik.

A cseh vasúthálózaton fekete hónap 2020 júliusa, a hónapból eddig eltelt két hét alatt öt jelentősebb baleset is bekövetkezett:

  • Július 4-én Prosenice állomáson a LeoExpress egyik vonata leszakadt felsővezetékbe szaladt bele, az eset miatt Olomouc közelében több órán állt a forgalom az egész vonalon.
  • Július 7-én az Érchegységben, Karlovy Vary közelében, Pernink állomás mellett két személyvonat (egy Regionova és egy RegioShark) ütközött össze frontálisan, miután az egyik mozdonyvezető nem várta meg a szemből érkező szerelvény érkezését és az állomásról kijárt az egyvágányú pályára. A balesetben két ember meghalt, 24-en megsérültek.
  • Július 10-én Prágában egy kétszintes, elővárosi CityElefant oldalról horzsolódott egy vele párhuzamosan közlekedő gyorsvonattal; a balesetben senki nem sérült meg. Az üres CityElefant épp egy SuperCity-járatot teljesítő Pendolino utasainak mentésére igyekezett, mely nem sokkal azelőtt elgázolt egy embert…
  • Július 12-én Černošice állomáson egy gyorsvonat ért majdnem utol egy személyvonatot: előbbi járat mozdonyvezetője még időben meg tudta állítani a szerelvényt, így senki sem sérült meg.
  • Július 14-én késő este pedig Český Brodnál szaladt bele postavonatba egy elővárosi CityElefant: az eredmény egy halott, 35 sérült.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.