Ismét zakatolt a 37-es

György-Dávid Valentin   ·   2019.10.23. 12:00
400px_37es_emlekvonat

A MÁV 2009. december 12-én huszonnégy vasúti mellékvonalon vagy vonalszakaszon függesztette fel a menetrend szerinti személyszállítást, mintegy nyolcszáz kilométeren. A Somogyszob–Balatonszentgyörgy vasútvonal egyike ezen szomorú sorsú vasútvonalaknak.

A belső-somogyi szárnyvonal 2018. október 24-én ünnepelte megnyitásának százhuszonötödik évfordulóját. Ezen alkalomból közlekedett az első emlékvonat tavaly október 20-án. Az esemény népszerűségén felbuzdulva idén október 19-én ismét elindult a 37-es vasútvonalon a nosztalgiavonat, mely a 117 251-es és 237-es (ex Bzmot) motorkocsikból és két mellékkocsiból állt. Míg a tavalyi esemény inkább az ünneplésről szólt, az idei sokkal inkább annak a szomorú ténynek állított emléket, hogy idén épp tíz éve, hogy a vonalon szünetel a menetrend szerinti személyszállítás.

A tavalyi első emlékező menetet követően idén is elindult az emlékvonat Somogyszobról Balatonszentgyörgyre (fotó: Szedlár György)

A vonat Somogyszobról 10 óra 40 perckor indult útnak, Eller János, a község polgármesterének köszöntője és a vonat ünnepélyes megkoszorúzása után. A rövid segesdi és felsőbogátpusztai tartózkodás után a szerelvény késés nélkül érkezett meg Böhönyére, ahol a Böhönyei Dalkör vasutas nótái köszöntötték az utazóközönséget. A vendéglátásról a Nyugdíjas Klub és a Borbarát Kör gondoskodott. Zsoldos Márta Piroska, Böhönye község polgármestere rövid beszédében megköszönte mindenkinek az eseményen való részvételt és a község látványosságainak ismertetésével ösztönözte a vonat utasait, hogy később is látogassanak el a településre. Mesztegnyőn is hosszabb időt töltött a vonat, hiszen a Honi Néptánc Egyesület táncosainak köszönhetően színes zenés-táncos fogadtatásban részesültek az utasok. A település jellegzetességét adó rétesből és borból sem volt hiány. A vasútállomás előtti térről indult a település hagyományos szüreti felvonulása, így a tartózkodási idő alatt traktoron utazásra is lehetőség volt. Mesztegnyő és Marcali között két kidőlt fa nehezítette meg a vonat útját. A rendkívüli megállások és munkálatok miatt tizenöt perc késéssel indult tovább, ezért Marcali, Kéthely, Balatonújlak, Balatonkeresztúr és Balatonberény állomásokon és megállóhelyeken csak rövid megállások voltak.

Segesdnél tart fotózási pihenőt a menet (fotó: Kemenczei Róbert)

Balatonszentgyörgyön Farkas László Nándor, polgármester-állomásfőnök köszöntötte az utasokat, a 14 óra 26-os visszaindulásig pedig a Kis-Balaton Táncegyüttes szórakoztatta az utazóközönséget. Visszafelé már késés nélkül, menetrend szerint haladt a vonat, így minden állomáson és megállóhelyen több percnyi fotózási lehetőség állt rendelkezésre. A járat 15 óra 30-tól 16 óra 5-ig Marcaliban időzött, ahol Bereczk Balázs alpolgármester köszöntötte a vendégeket, megemlítve, hogy ha a tavalyi út az ünneplés jegyében telt, az idei pedig inkább az emlékezésről szólt, akkor a sorminta alapján jövőre ismét olyan apropót kell találni, hogy ünnepi különvonatról beszélhessünk. A műsorok sorát a Baglas Néptánc Együttes színvonalas előadása zárta. Somogyszobra 17 óra 34-kor ért vissza.

A járatra már az utazás előtt elkelt minden jegy, több mint kétszáz résztvevője volt a vonatozásnak. Az esemény elérte célját, hiszen összehozta a vasútvonal által érintett települések lakóit, önkormányzatait és a vasútbarátokat. Folytatás 2020-ban!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek