Itt a szlovák nyári menetrend

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.06.06. 08:45
kiskep_zssk

Az elmúlt évekkel ellentétben, amikor inkább csak kozmetikai változtatások történtek a nyári menetrendmódosításkor, most elég forradalmi változások, szolgáltatásjavulás áll be a szlovák vasúti menetrendben. Az állami vasúti személyszállító vállalat (ZSSK) jelentős mértékben növeli a személyvonatok számát Pozsony vonzáskörzetében. Június 10-től órás követéssel közlekednek a személyvonatok Zsolna megyében is.

fotó: railpage.net

A legtöbb új vonat Pozsony és Nagyszombat, valamint Pozsony és Szenc között indul vasárnaptól. Pozsony-Újváros (Bratislava – Nové Mesto) és Nagyszombat (Trnava) között huszonhét új személyvonat kerül a menetrendbe, Szenc, Pozsony-Újváros és Ligetfalu (Bratislava-Petržalka) között pedig 29 új vonatot indítanak. Ezzel az intézkedéssel a belvárosi vasúti közlekedésben Pozsonyszőlős/Récse és Ligetfalu között órás ütem alakul. A vonatok mindegyike bekerül a Pozsonyi Integrált Közlekedés rendszerébe, egyúttal pedig egyenletesen oszlik majd a főpályaudvar és az újvárosi pályaudvar között a személyvonatok forgalma. Az utóbbi évek legnagyobb kapacitásnövelése várható június 10-től a pozsonyi agglomerációban. Új vasúti járműveket azonban a ZSSK nem szerzett be a közelmúltban, tehát a meglévő flottát vetik be valószínűleg sokkal sűrűbb fordákkal.

A Szenc és Ligetfalu közötti menetrend

Zsolna (Žilina) és Csáca (Čadca) között három új személyvonatot indítanak, amivel betöltik az ütemes menetrendben tátongó lyukakat. Minden vonatnak lesz csatlakozása a távolsági járatokra Zsolnán. A nyári időszakban a turistaszezonra való tekintettel tizenhat személyvonattal több jár majd a Tátrai Villamos Vasúton is a Csorba-tó (Štrbské Pleso) és Poprád (Poprad-Tatry), valamint Tátralomnic (Tatranská Lomnica) között és a Fogaskerekű Vasúton Csorba (Štrba) állomás és a Csorba-tó között.

A távolsági járatok esetében inkább csak kozmetikai változtatások vannak, például egyes vonatok neve megváltozik – így lesz a hagyományos Považan gyorsvonatból Fixinela (WC tisztító) vagy a Ružín gyorsvonatból Termix Nika (gyermek túrókrém) Pozsony és Kassa között. Átnevezik az Amazon gyorsvonatokat is, amelyekből George valamint Tajov lesz. A ZSSK egyéves időszakra 9 és 15 ezer euró közötti árskála mellett bocsájtja áruba a vonatok neveit.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek