Itt a tramtrain járműtendere!

iho   ·   2017.01.04. 16:15
00kicsi

Úgy tűnik, nem vicceltek. A pályaépítés közbeszerzési kiírása után egy héttel megjelent a tender a Szeged–Hódmezővásárhely tramtrain járműveire is.

A közel negyven kilométeres vonalra (29 kilométer a már meglevő 135-ös vasútvonalon, Hódmezővásárhely 3,3 kilométeres új villamospályája és Szeged-Rókusnál 800 méter felsővezeték építése, onnan majdnem 4,5 kilométer az Indóház térig) nyolc hibrid, dízel- és villamosüzemre egyaránt alkalmas járműre várják a gyártóktól az ajánlatot, de opcionálisan négy további szerelvény is lehívható lesz. A MÁV-Start feltételfüzete szerint a jelzett távolságon kívül az új vonatok akár Békéscsabáig, valamint Kiskunfélegyháza–Szeged és Makó–Újszeged között is közlekedhetnek majd.

Dízelüzemű tramtrain a németországi Zwickauban (forrás: wikipedia)

A jármáveknek egyaránt meg kell felelniük a városon belüli, villamosvasúti közlekedésnek, és a regionális gyakorlatnak megfelelő, egy órányi, kényelmes utazást biztosító feltételeknek. Négyzetméterenként négy álló utassal számolva a minimális férőhely-követelmény 138 utas (az ülőhelyek aránya legalább 33 százalék), és emellett két helyet fenn kell tartani a kerekesszékkel utazóknak is, a legnagyobb sebesség elég, ha száz kilométer per óra, a tengelyterhelés legalább 50 kilonewton. Az elővárosi forgalomnak megfelelően zárt rendszerű, mozgássérültek számára is használható WC-ket kell elhelyezni.

A városi közlekedésnek megfelelően (itt a már megépített szegedi peronok hossza is számít) 30–40 méter hosszú, négy, egyenként minimum 1200 milliméter széles felszállóajtóval ellátott, két vezetőállásos járművek harminc centiméteres peronmagasságra kell, hogy alkalmasak legyenek, 22 méteres legkisebb bejárható pályaívsugárral. Szükség esetén két jármű szinkronban üzemeltetésére legyen lehetőség. A központi vonó-ütközőkészülék a szegedi Tatra villamosok megasságának megfelelően, adapter nélkül csatlakoztatható legyen.

A közbeszerzésre a MÁV-Start 2017. február 8-áig várja az ajánlatokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek