Jelentősen nőtt Romániában az autógyártás az idei első negyedévben

MTI/iho   ·   2018.04.24. 16:17

Az idei első negyedévben 121 ezer 678 járművet gyártottak Romániában, huszonhárom százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Mindkét fő autógyártó, a Ford és a Dacia is növelte kibocsátását. A román autógyártók és -importőrök egyesületének kedden közzétett közleménye szerint a Ford Románia az idei első három hónapban 36 ezer 313 járművet gyártott, ami százharmincöt százalékos növekedés az előző év azonos időszakában gyártott 15 ezer 400 járműhöz képest.

A Ford Románia craiovai üzeme eredményeinek látványos javulása annak köszönhető, hogy az amerikai vállalat tavaly ősztől elkezdte gyártani az Ecosport hobbiterepjáró modellt, ami nagy keresletnek örvend világszerte. A romániai gyár exportja száznegyven százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A francia Renault tulajdonában levő Dacia gépkocsigyár az év első három hónapja alatt 85 ezer 365 járművet állított elő, két és fél százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedévben.

A romániai autópiac továbbra is tízéves csúcson van, az idei első negyedévben húsz százalékkal, 35 ezer 993-ra nőtt a Romániában eladott új járművek száma, amiből 29 ezer 531 személygépkocsi volt. Ez utóbbiak eladása huszonhat százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Ugyanakkor 120 ezer 655 használt járművet helyeztek forgalomba a január-márciusi időszakban, ami 5,8 százalékos csökkenés az előző évhez mérten. Az egyesület arra számít, hogy az idén is körülbelül félmillió használt járművet helyeznek forgalomba Romániában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek