Jönnek a csehszlovákok!

iho   ·   2017.06.05. 11:15
locomore_rovidlid

A Leo Express cseh személyszállítási szolgáltató ajánlatot tett az egy hónappal ezelőtt csődöt jelentett, nagytávolságú személyszállítási szolgáltatóra, a világ első közösségi finanszírozású magánvasútjára, a Locomore-ra.

A cseh vállalkozás vezérigazgatója, Peter Köhler az International Railway Journal kérdésére megerősítette, valóban, mivel elemi érdekük az európai terjeszkedés, felvették a kapcsolatot a Locomore-ral, és arról egyeztetnek, hogyan tudnák tovább üzemeltetni a csődbe ment vállalkozás szolgáltatásait.

Ahogyan arról már az iho.hu hasábjain is többször beszámoltunk, a teljes egészében közösségi finanszírozásból felépített Locomore tavaly decemberben kezdte meg nagytávolságú szolgáltatását Stuttgart és Berlin között, 460 ezer eurós alaptőkével, de alig öt hónap után fizetésképtelenné vált. Arról is szóltak a hírek, hogy a Locomore nem adta fel, különböző befektetőkkel tárgyalnak, ám ez eddig nem hozott eredményt.

Fekete vonat Prága és Ostrava között (fotó: Stadler)

Köhler korábban a Handelsblattnak is beszélt arról, hogy törekszenek a Locomore minden alkalmazottjának átvételére.

A Leo Express a tavalyi évben másfél millió utast szállított Prága és Ostrava között, és 13,5 millió eurós forgalmat bonyolított le. Ennek ellenére a Leo Expressnél is jelentkeznek a nehézségek, a vállalkozás 2014 óta folyamatosan veszteséges. A belföldi piac megtartása sem könnyű, a cseh államvasúttal komoly árversenybe bonyolódott a cég, emiatt a jegyáraikat is csökkenteniük kellett. Köhler szerint a vállalkozás a Locomore szolgáltatásainak átvételével ismét nyereségessé válhatna, ugyanakkor az átvétel eddig egyedülálló példa lenne kelet-európai közlekedési szolgáltatók megjelenésére Európa nyugati felén. Nyilvánvaló az alacsonyabb bérszínvonal okozta versenyelőny, bár a szolgáltatás földrajzi helyzeténél fogva csak korlátozottan juthat érvényre: a „hajózószemélyzet″ és a DB vonalain igényelt külső szolgáltatások (vontatás) költségeit a német árszínvonal határozza meg, de minden egyéb tevékenység kiszervezhető, emiatt olcsóbbá válhat.

Az ajánlat elfogadásáról, vagy elutasításáról eddig nem szólnak a hírek, valamint arról sem, hogy a Leo Expressen kívül más cégek tettek-e ajánlatot a Locomore-nak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek