Jövő nyártól jön a budapesti dugódíj

iho/közút   ·   2012.04.24. 08:40

Fokozatosan kivonul a kormány a BKV finanszírozásából, amit a jövőre bevezetett budapesti dugódíjból kell majd kipótolni – áll a hétfőn nyilvánosságra hozott második Széll Kálmán tervben. A dugódíj jövő júliusban léphet életbe – írja az Origo.

A kormány tervei szerint 2013. július elsejétől vezetik be Budapesten az új dugódíjat, amit a belvárost használó autósoknak kell majd fizetniük. A Széll Kálmán-terv 2.0-ban felvázolt menetrend szerint az úgynevezett személyforgalmi behajtási díj infrastruktúráját EU-s forrásokból fogják kiépíteni teljesen, de a kormány szeretné, ha egy „szűkített” rendszert már a teljes kiépítés előtt elindítana a főváros. Ahhoz, hogy a dugódíj már jövő nyáron elinduljon, a kormány megvizsgálja, hogyan lehet azt a főváros pénzéből jövő júliusig részben kiépíteni.

A dugódíj jövő nyári bevezetése azért sürgős a kormánynak, mert abból akarja pótolni a BKV költségvetését. A Széll Kálmán-terv 2.0 ugyanis kimondja, hogy a budapesti közösségi közlekedés a központi költségvetésből 2013-ben az ideinél 10 milliárd forinttal kevesebb támogatást fog kapni, négy-öt éven belül pedig teljesen elzárják az állami pénzeket a BKV elől. A kieső pénzt a BKV „növekvő bevételtermelő képességéből”, valamint célzott forrásokból, például a dugódíjból kell majd kipótolni – áll a Széll Kálmán-terv 2.0-ban.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.