Jövő nyártól jön a budapesti dugódíj

iho/közút   ·   2012.04.24. 08:40

Fokozatosan kivonul a kormány a BKV finanszírozásából, amit a jövőre bevezetett budapesti dugódíjból kell majd kipótolni – áll a hétfőn nyilvánosságra hozott második Széll Kálmán tervben. A dugódíj jövő júliusban léphet életbe – írja az Origo.

A kormány tervei szerint 2013. július elsejétől vezetik be Budapesten az új dugódíjat, amit a belvárost használó autósoknak kell majd fizetniük. A Széll Kálmán-terv 2.0-ban felvázolt menetrend szerint az úgynevezett személyforgalmi behajtási díj infrastruktúráját EU-s forrásokból fogják kiépíteni teljesen, de a kormány szeretné, ha egy „szűkített” rendszert már a teljes kiépítés előtt elindítana a főváros. Ahhoz, hogy a dugódíj már jövő nyáron elinduljon, a kormány megvizsgálja, hogyan lehet azt a főváros pénzéből jövő júliusig részben kiépíteni.

A dugódíj jövő nyári bevezetése azért sürgős a kormánynak, mert abból akarja pótolni a BKV költségvetését. A Széll Kálmán-terv 2.0 ugyanis kimondja, hogy a budapesti közösségi közlekedés a központi költségvetésből 2013-ben az ideinél 10 milliárd forinttal kevesebb támogatást fog kapni, négy-öt éven belül pedig teljesen elzárják az állami pénzeket a BKV elől. A kieső pénzt a BKV „növekvő bevételtermelő képességéből”, valamint célzott forrásokból, például a dugódíjból kell majd kipótolni – áll a Széll Kálmán-terv 2.0-ban.

Kapcsolódó hírek