Júniustól panorámakocsi is jár Csehországon keresztül

Korcsmáros Gábor   ·   2023.01.21. 09:00
Apm

A Porta Moravica EC-vonatba lesz besorozva a svájci élménykocsi.

A Cseh Vasutak tájékoztatása szerint a júniusi menetrendváltozástól egy különleges meglepetéssel szolgál a vasúttársaság, nem csak a vasút szerelmeseinek: panorámakocsi lesz ugyanis besorozva a Graz és Przemyśl között közlekedő 104/105-ös számú, Porta Moravica EC-vonat szerelvényébe. A Porta Moravica EC Grazból 5:25-kor, Bécs főpályaudvaráról 8:10-kor indul, Břeclavban pedig 9:10-kor van, a végállomásra 16:48-kor érkezik. Visszafelé Przemyślből 11:21-kor indul, Bécsbe 19:49-kor, a stájerországi végállomásra pedig 22:34-kor érkezik.

A svájci származású Apm61 (Pano) első osztályú kocsi részben üvegezett tetőjének köszönhetően sokkal jobb a kilátás, mint egy hagyományos vasúti kocsiból. Az SBB svájci vasúttársaság 1991–92-ben vásárolt ebből a kocsitípusból tizenkettőt, a leginkább vonzó, szemet gyönyörködtető tájakon közlekedő járatokon használta. Zürichből az Alpokon át a Rajna-völgyébe, és tovább Észak-Európa felé közlekedtek leginkább, de eljutottak Nizzába, Bécsbe is, majd 2016-tól Grazba is. 2023 júniusától pedig Grazból egészen a lengyel–ukrán határig közlekedik majd a panorámakocsi.

Csehországban és Magyarországon legutóbb a Connecting Europe Express vonatban jelent meg a kocsi.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek