Katonai mobilitás a vasúton: új Duna-híd, megerősített állomások

iho   ·   2023.09.20. 15:00
00_szolnok_vasutallomas

Öt közlekedésfejlesztési projektet tervez a kormány a katonai mobilitás támogatására, jelent meg a Magyar Közlönyben.

95 milliárd 645 millió forintot költene el a kormány katonai mobilitásra, ebből 47 milliárd 822 milliót uniós forrás felhasználásával az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nevű pénzügyi alapból. Többek között ezek valósulnának meg:

  • egy új vasúti híd a Gubacsi híd helyett a Soroksári-Duna-ág fölött, a mostanitól északra. A határozat szerint híd és a Corvin úti csomópont közötti vasúti pályát kétvágányú vágányhálózattá építenék ki, miáltal „lehetővé válik nagyobb tömegű katonai rakományok vasúton való eljuttatása a Csepeli Szabadkikötőbe”.
  • Kelet-magyarországi TEN-T vasútállomások alkalmassá tétele polgári és katonai kettős felhasználásra. A kormányhatározat szerint a tervezett helyszínek: Szob, Felsőzsolca, Szikszó, Forró-Encs, Hidasnémeti, Cegléd, Szolnok, Szajol, Kisújszállás, Demecser, Záhony, Mezőtúr, Békéscsaba (igen, ezek közül a határozat szövegével szemben Szob nem Kelet-Magyarország, de legalább szintén a Duna bal partján fekszik).
  • A szolnoki vasútállomás „átjárhatóságának fejlesztése polgári és katonai kettős felhasználási követelményeknek megfelelően”.
  • Új rakodó építésének előkészítése a tatai vasútállomásnál.
  • A NATO védelmi terve végrehajtásának érdekében közúti hidak teherbírásának növelése, a határozat szerint a megerősítendő hidak: a 74-es (Nagykanizsa–Vasvár közötti) főúton négy híd, a 8-as (Székesfehérvár–osztrák határ közötti) főúton nyolc híd, a 2-es (Budapest–szlovák határ közötti) főúton három híd, az 52-es (Kecskemét–Dunaföldvár közötti) főúton három híd.

Felelős: Lázár János. A projektjavaslatok készen vannak, hiszen azokat szeptember 21-éig, azaz holnapig kell benyújtani az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2023. évi Katonai mobilitás harmadik pályázati kiírására történő benyújtásáról.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek