Kerékpár–vonat–kerékpár: csak ennyi kell egy remek túrához

iho   ·   2021.08.20. 09:00
00_kerekparszallitas

Itt van néhány remek célpont, ahova érdemes elvonatozni, majd ott bebiciklizni a környéket.

Augusztusig 470 ezernél is több kerékpáros utas választotta a vasutat túrája megközelítéséhez vagy a hazajutáshoz. Az augusztus 20-ai, ünnepi hosszú hétvégén az eddiginél is több utazásra számít a vasúttársaság, ezért országszerte minden kerékpárszállításra alkalmas kocsi közlekedni fog az igények minél zökkenőmentesebb kiszolgálása érdekében. A Balatonhoz és a Velencei-tóhoz közlekedő vonatok kerékpárszállítási kapacitásait szinte teljesen kihasználják az utasok az elővételi adatok alapján, ezért érdemes hazánk többi, kikapcsolódást, kalandot biztosító kerékpárútjait megcélozni a hosszú hétvégén.

(térképek: MÁV-Start)

A legnépszerűbb kerékpáros célpont a Balaton és a Velencei-tó térsége, azonban azon kívül is több olyan tájegységet érdemes felkeresni biciklivel, amik legalább annyi élményt nyújthatnak, mint a legnagyobb tavunk környéke. Az ezekre a helyekre közlekedő viszonylatokon, a kerékpárszállító vasúti kocsik kisebb eséllyel válnak telítetté.

Börzsöny, Dunakanyar

A Dunakanyar hazánk egyik legismertebb tája, a Duna-menti kerékpárút is népszerű célpont. A látnivalókat könnyedén el lehet érni vonattal. Jellemzően alacsonypadlós, klimatizált Flirt és emeletes Kiss motorvonatokkal a Nyugati pályaudvarról óránként induló, Vácon át Szobra közlekedő Z70-es zónázó vonatokkal érhetők el a Dunakanyar látványosságai. A vonatokon jellemzően tizenkét kerékpár szállítható.

  • Kétóránként Metropolitan nemzetközi Eurocity-vonatok is közlekednek, amiken belföldön is lehet tizenkét kerékpárt szállítani – ezekre a vonatokra díjmentes kerékpárhelyjegyet is váltani kell, amivel garantált, hogy felfér a bicikli.
  • Csúcsidőben gyorsított vonatok is járnak G70-es jelzéssel, ezekre 5–12 kerékpár pakolható fel.

A Börzsöny belső területei is felfedezhetők a Váctól a hegység keleti peremén kanyargó, Diósjenőn és Drégelypalánkon át Balassagyarmatig vezető vicinális járataival. Itt S750-es jelzésű személyvonatok közlekednek, melyeken jellemzően négy–hat kerékpár szállítható a kocsik előterében. Hétvégén azonban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is kapcsolódik egyes vonatokhoz, amiken már tizenhat kétkerekű szállítható. A kerékpárszállító kocsi menetrendje elérhető a turisztikai kerékpárszállítási lehetőségeket bemutató oldalon.

Nógrádon a várromot lehet megcsodálni, Diósjenőtől pedig a Börzsönyt átszelő erdészeti úton lehet Kemencére kerekezni, ahol lehetőség van kisvasutazásra, majd az Ipoly-menti kerékpáros útvonalon továbbgurulni Szobig vagy Drégelypalánkig. Nagyoroszitól egy, az előbbivel párhuzamos másik völgyön is lehet tekerni, kis kitérővel pedig a „drégeli rom”-hoz is fel lehet kapaszkodni. Drégelypalánkon leszállva az Ipoly-völgyi útvonalon van lehetőség tekerni Szobig, az országhatár vonalát követve, megkerülve a Börzsönyt. Kitérőre van lehetőség a Csitári-kápolnához és forráshoz, vagy Nagybörzsönybe, ahol a Börzsönyt átszelő kisvasútak járataival is lehet utazni. Szobtól pedig vonattal lehet könnyen hazajutni.

Tisza-tó

A Balaton mellett a Tisza-tó is egyre népszerűbb a kerékpárosok körében, a tó megközelítésében pedig számíthatnak a vasúttársaságra. Augusztus 29-éig naponta közlekedik a Keleti pályaudvarról Tiszafüredre a Tisza-tó expresszvonat, mellyel közvetlenül, átszállás nélkül érhetők el a tó legnépszerűbb területei. A vonat remek választás a kerékpárszállításra: hétvégén több kocsival közlekedik, így ötvenhét kerékpárnak van hely a járaton. A vonat Budapestről 7:50-kor indul, visszafelé pedig 17:45-kor hagyja el Tiszafüredet. Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum és vízi sétány járható be, Tiszafüredre pedig a tavaly átadott, közönségszavazáson az ország legjobb kerékpárútjának választott szakaszon át lehet tekerni. Természetesen tókerülő túrára is lehet indulni innen.

Poroszló és Tiszafüred, valamint a Hortobágy Budapestről füzesabonyi átszállással is elérhető kétóránként. Ebben az esetben intercityvel utazhatnak Füzesabonyig, amin nyolc kerékpár szállítható kerékpárhelyjeggyel. Füzesabonyban személyvonat csatlakozik az intercityhez, amin tizenhat kerékpárt lehet elhelyezni. A tó déli medencéje is megközelíthető vonattal: Kiskörére és Abádszalókra Budapestről kál-kápolnai átszállással juthatnak el: a Keletiből Egerbe közlekedő Agria Interrégió vonatokon tizenkét, a Kál-Kápolnáról induló csatlakozó személyvonatokon tizenhat biciklit lehet szállítani.

Mátra, Bükk

A Keleti pályaudvar és Eger között óránként közlekedik az alacsonypadlós és légkondicionált Flirt motorvonatokból kiállított Agria Interrégió vonat, amin tizenkét kerékpár szállítható. Ezzel a vonattal lehet legkönnyebben elérni a Mátra és a Bükk hegységet, de a Tisza-tó déli medencéjét is:

  • Vámosgyörkön lehet átszállni Gyöngyös felé, a Mátra kapujába induló személyvonatra, amin öt kerékpár kényelmes szállítására van lehetőség. Gyöngyösről kerékpárút vezet Mátrafüredre, a sportosabbak pedig a hegység magasabb régióiba vezető, kerékpárosok számára kijelölt erdészeti utakon is tekerhetnek.
  • Ha valaki a hegyről legurulni szeret, de felkapaszkodni kevésbé, akkor választhatja a Volánbusz járatait is: Budapestről több viszonylaton lehetséges a kerékpárszállítás kiemelt mátrai célpontokhoz. Buszonként három kerékpár szállítható, amikről részletek a Volánbusz honlapján találhatók: Kerékpárszállítás - Menetrendek
  • Kál-Kápolnáról indul a vonat a Tisza-tó déli medencéje felé: Kisköre és Abádszalók tizenhat kerékpár szállítására alkalmas kocsiban utazva érhető el. Kiskörén megtekinthető a tiszai vízlépcső, Tisza-tó kerülő kerékpártúrára lehet indulni, de aki csak egy könnyedebb tekerésre vágyik, annak elég egy félkört megtennie, hiszen a tó északi felén, Poroszlón vagy Tiszafüreden is vonatra szállhat.
  • Egerből kerékpárút vezet a fürdőjéről híres Egerszalókra, de a Tisza-tó, Poroszló is elérhető innen kis forgalmú utakon kijelölt kerékpáros útvonalon. Ha valaki a Bükk hegység felé indulna, Felsőtárkányig szintén kerékpárúton gurulhat, ahonnan akár a Bükkfennsíkra is fel lehet kapaszkodni.

Budapestről kétóránként indulnak a Hernád-Zemplén Intercity-vonatok, amiken tizenhét kerékpár szállítható kerékpárhelyjeggyel. A vonatról Mezőkövesden leszállva lehet felfedezni a Bükkalját: a gyógyfürdőjéről híres Bogácsot, a Suba-lyuki ősemberbarlangot és a cserépfalui, cserépvárlajai híres kaptárköveket, mindezt pedig a már részben elkészült Mezőkövesd és Bükkzsérc között vezető kerékpárúton lehet megtenni. A kitartóbbak Síkfőkúton át egészen Egerig tekerhetnek, ahonnan az Agria Interrégió vonattal utazhatnak haza.

Zempléni-hegység

A Zempléni-hegység az ország egyik legszebb, de kevéssé ismert tájegysége, melyen keresztül számos remek kerékpártúra lehetséges. Legegyszerűbben és leggyorsabban a Budapestről kétóránként induló Hernád-Zemplén Intercity vonattal érhető el a tájegység, amin tizenhét kerékpár szállítható kerékpárhelyjeggyel.

A vonat a zempléni tájon Szerencstől Sátoraljaújhelyig több helyen megáll, így számos lehetőség adódik a környék felfedezésére: Tokajhegyalján bort lehet kóstolni, Olaszliszka-Tolcsváról a hegység belseje felé lehet elindulni, és akár a regéci várba is el lehet jutni, Sárospatakon megcsodálható a Rákóczi-vár, Sátoraljaújhelyen pedig a kalandparkban lehet aktívan kikapcsolódni. Innen közelíthetők meg a Hegyköz települései is: az egykori Hegyközi Kisvasút vonalán ma kerékpárút vezet, ami nagyszerű lehetőség a tekerésre. Útba lehet ejteni Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumát, Füzérradványon a Károlyi-kastélyt, Pálházáról kisvonattal lehet utazni, Kőkapun át Rostallóra, de egészen a porcelángyáráról híres Hollóházáig vagy a részben újjáépített várával büszkélkedő Füzérig is el lehet tekerni.

Bakony

A Bakony Magyarország legnagyobb kiterjedésű hegysége, számos remek kerékpártúra-lehetőséggel. A megközelítésben segítenek a MÁV-Start járatai. Budapestről a Déli pályaudvarról óránként Indulnak Intercity vonatok Veszprém felé: az egyik órában Göcsej Intercity néven Zalaegerszegre, a másik órában pedig Bakony Intercity néven Szombathelyre indulnak. Az ic-ken nyolc kerékpár szállítható kerékpárhelyjegy váltásával. A vonatról Várpalotán, Veszprémben vagy épp Ajkán leszállva egyből két kerékre válthatunk, de Veszprémből tovább is utazhatunk: a műemléki védettségű, hegyvidéki vonalvezetésű Bakonyvasúton kétóránként közlekednek a vonatok, melyek csatlakoznak az Intercitykhez, fedélzetükön pedig húsz bicikli szállítható. Segítségükkel Zirc vagy Pannonhalma is elérhető. A Bakonyvasút északi végpontja Győr, így a hegység a vizek városából is kényelmesen elérhető. Veszprémből kiépített kerékpárúton érhető el a Balaton északi partja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek