Késnek a keleti Sínpárducok

Korcsmáros Gábor   ·   2023.09.22. 15:00
Eperjes

Szeptemberre ígérte a ZSSK az első új Pantert a keleti régióba, de még sehol semmi. Megkérdeztük, eltévedtek-e a párducok.

Még 2021 augusztusában írtunk arról, hogy kilenc új, korszerű villamos motorvonat érkezik a Kassa és Eperjes megye villamosított vasútvonalaira. A kontraktus értéke 76,3 millió euró, amit javarészt uniós támogatásokból finanszíroznak a szlovákok. A kilenc új szerelvényt  a Kassa–Eperjes–Héthárs–Palocsa (Košice–Prešov–Lipany–PLaveč) és a Kassa–Alsómihályi–Tiszacsernyő (Košice–Michaľany–Čierna nad Tisou), valamint az Alsómihályi–Tőketerebes (Michaľany–Trebišov) vonalon tervezik közlekedtetni. 

Aztán kiderült, hogy a ZSSK lehívja azt az opciót, amely még öt Panter megrendelésére vonatkozik, így összesen tizennégy új szerelvény jön a keleti régióba. Igen ám, csakhogy az ütemezés szerint már rég itt kellene lennie legalább az első új szerelvénynek, de se híre, se hamva. A vasutas fórumokon is többen kérdezték, keresték, merre kóboroltak el a sínpárducok. A nagyszombati járműjavítóban végzik a végösszeszerelésüket, ott láttak többen, különböző összeszerelési fázisban lévő 661-es sorozatú villamos motorvonatot és betétkocsijait. 

Megkérdeztük a ZSSK vasúttársaságot, hogy látják a helyzetet, mikor várható a keleti régiókba ígért új villamos motorvonatok megérkezése. Azt a választ kaptuk (egy napon belül válaszoltak), hogy az első két Pantert várhatóan szeptember végén, azaz már néhány napon belül átveszi a ZSSK, s azonnal forgalomba is állnak a kassai és eprjesi régióban. A következő, harmadik szerelvény pedig október közepén várható, s az ütemterv úgy van kialakítva, hogy kilenc szerelvény még az idei év vége előtt Kassán legyen. 

Az új menetrendi időszak kezdetére már azzal számolnak, hogy kilenc Panter pendlizik majd Héthárs, Eperjes, Kassa és Tiszacsernyő között. A végleges menetrendtervezetben található  jelecskékből is kitűnik, hogy a személyvonatok zöme már alacsonypadlós szerelvény lesz.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek