Kevesebb baleset, kevesebb halál az utakon Somogyban

iho/közút   ·   2012.09.06. 13:07
Tizenöt százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma a tavalyi év azonos időszakához képest a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) illetékességi területén az idei esztendő első nyolc hónapjában – derült ki a rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatójából. A megyében januártól augusztusig 346 személyi sérüléssel végződő balesetet regisztráltak, s ez hatvankettővel kevesebb, mint egy éve – írja a Somogy online.

Negyvenhárom százalékkal, tizennégyről nyolcra csökkent a halálos balesetek száma is, a súlyos – azaz nyolc napon túl gyógyuló – sérüléssel járóké 137-ről 118-ra – tizennégy százalékos változás –, míg a könnyű sérüléssel járóké 257-ről 220-ra – tizenöt százalékos apadás – mérséklődött.

Az SMRFK sajtószolgálatának tájékoztatásából kiderült, a leggyakrabban abszolút és relatív gyorshajtás okozott balesetet, az összes eset harminc százalékát tették ki a nem megfelelő sebességből adódó szerencsétlenségek, míg hatvannyolc esetben az elsőbbségadás elmulasztása, ötvenháromszor a figyelmetlenség, negyvenhárom alkalommal pedig kanyarodási szabályok megszegése vezetett balesethez.

A vizsgált időszakban a legtöbb karambolt – 193-at – a személyautó-vezetők okozták, kerékpáros ötvenháromszor, teherautó-sofőr pedig negyvenegyszer okozott balesetet. A legtöbb személyi sérüléses közlekedési baleset délután történt.

A helyszínelések során kiderült, a 346 somogyi közúti balesetből ötvenhárom alkalommal ittas sofőr okozta a karambolt, azaz az összes baleset 15 százalékát alkoholos állapotban követték el, ami előrelépés az elmúlt év azonos időszakához képest, ám még mindig magasabb, mint az országos átlag. Emiatt, valamint az utakon közlekedők szubjektív biztonságérzetének növelése érdekében az SMRFK munkatársai a jövőben is folytatják a rendszeres ellenőrzéseket.

Kapcsolódó hírek