Kezdődik a népvándorlás

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.04.16. 12:15

A ZSSK szlovák vasúttársaság információi szerint a vonatok többsége már csaknem megtelt az elkövetkezendő napokra. A húsvéti ünnepek előtt nyugat-keleti irányban, az ünnepek után pedig kelet-nyugati irányban vannak tele a vonatok. És nemcsak a helyjegyköteles InterCityk, hanem a kétórás ütemben közlekedő gyorsvonatok is. Ilyenkor ez normális helyzetnek számít Szlovákiában. Főleg a Pozsony és Kassa között közlekedő vonatok vannak leginkább tele.

fotó: ZSSK

A legnagyobb nyomás, a népvándorlás csúcspontja csütörtökön a délutáni órákban várható Pozsonyból Kassa felé. Itt például a csütörtök délutáni és kora esti IC-re már minden jegy elkelt (IC 505 Doxxbet és 507 Lyoness). Sőt, már a többi IC foglaltsága is eléri a 80–95 százalékot (négyóránként közlekednek az IC járatok Pozsony és Kassa között). Akik az utolsó pillanatra hagyták a jegyvásárlást és a helybiztosítást, azoknak már csak a gyorsvonatok jutnak. Ezekben is gyorsan fogynak a helyek, leginkább a késő délutáni és esti szerelvények lesznek tele csütörtökön. Nagypénteken is hasonló a helyzet, ott már az egész nap folyamán szépen telnek a vonatok. Ekkor a gyorsvonatok 50–70 százalékos kihasználtságot mutatnak, de a szabad helyek aránya óráról órára csökken. Az IC járatok pedig 85 és 95 százalékban teltek meg.

A visszafelé történő népvándorlás legnagyobb mértékben húsvét hétfő délután, azaz április 21-én mutatkozik meg, ekkor a délutáni IC járatok 80 százalékban vannak tele, s kedden egész nap már csak a helyek 15 százaléka szabad. A gyorsvonatok visszafelé még aránylag szabadok, itt 40 százalék a foglalt helyek aránya hétfőn, kedden pedig 65 százalék. A szlovák vasúttársaság az ünnepekre való tekintettel tizenegy mentesítő járatot indít, s 120 kocsival növeli összesen a vonatok kapacitását országszerte.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek