MiG-29-esek: ki ad többet egykori vadászgépeinkért?

iho/repülés   ·   2012.01.19. 17:42

A Honvédelmi Minisztérium azt javasolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogy a honvédség hadrendjéből kivont MiG–29-es vadászrepülőgépeket nyilvános értékesítési formában hirdessék meg újra, és engedélyezzék, hogy az egyes repülőgépekre külön-külön, minimálár megkötése nélkül is vételi ajánlatot lehessen tenni. Ez Hende Csaba honvédelmi miniszter írásbeli válaszából derül ki, amelyet Juhász Ferenc szocialista képviselő megkeresésére írt – közli a Népszabadság.

„A lebonyolításra kerülő értékesítési eljárásról a nyilvánosság mellett a kialakult gyakorlatnak megfelelően az attaséhivatalokon keresztül külön is tervezzük a potenciális vásárló államok figyelmét felhívni. Az MNV Zrt. vonatkozó döntése 2012. januárjában várható” – olvasható a miniszteri válaszban.

A Magyar Nemzet szerint a szaktárca indítványa azt szolgálja: ne kelljen a minisztériumnak, illetve az államnak feltétlenül egy olyan közvetítői magáncégekből álló kört megbíznia az értékesítéssel, amely rendelkezik a tranzakcióhoz szükséges engedélyekkel.

A Népszabadság megkeresésére a honvédelmi tárca azt a tájékoztatást adta, hogy a lebonyolítás kereteire tett javaslatuk célja, hogy a korábban már pályáztatott 8 darab, valamint további – még pályáztatásra nem került – 16 darab MiG–29-es vadászrepülőgép értékesítése sikeres legyen, és a lehető legmagasabb bevételt hozza. A MiG–29 vadászrepülőgépek egyedi könyv szerinti bruttó értéke (beszerzési nyilvántartási értéke) meghaladja a 25 millió forintot, így az állami vagyon kezeléséről szóló jogszabályok alapján ezen ingóságok elidegenítésére, annak időpontjára és módjára vonatkozó döntés a Vagyonkezelő kompetenciája – írta válaszában a HM.

A minimálár kikötésétől való eltekintés „nagyobb mozgásteret biztosít a gépek értékesítésekor”. Az eljárás során a legmagasabb érvényes vételi ajánlatokat tevők külön fordulóban, tárgyalásos eljárás keretében történő ajánlatemelésére, illetve arra történő felhívásra is sor kerülhet.

A HM azt is jelezt, hogy érdeke a minél magasabb ár elérése, mert „az ezévi költségvetési törvény szerint a befolyó bevételeket a Magyar Honvédség technikai modernizációjára használhatjuk fel”.

Mint ismert, a korábban meghirdetett nyolc MiG–29-es pályázatára nyolc érdeklődő jelentkezett, de egy sem tett érvényes ajánlatot.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.