Kifizetik a vasutasokat

iho/vasút   ·   2011.11.19. 10:35

Egy szakszervezeti vezető szerint ez azt jelenti, hogy kifizetik azt a pénzt, amit a VDSZSZ korábban sztrájksorozattal követelt a MÁV-Cargo privatizációs bevételéből, írja az Origo a pénteki Magyar Közlönyre hivatkozva.

Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) alelnöke szerint arról a pénzről van szó, amit a MÁV-Cargo privatizációja után követeltek a dolgozóknak. „Orbán Viktor már ellenzéki politikusként is jogosnak tartotta követelésünket, hogy a MÁV-Cargo privatizációja után minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot. Ez most valósul meg” – mondta Bárány.

A miniszterelnök áprilisban Gaskó Istvánnal, a VDSZSZ elnökével folytatott tárgyaláson ígérte meg, hogy a kormány kifizeti a vasutasoknak járó pénzt. A VDSZSZ 2008-ban kezdett sztrájksorozatba. Akkor azt követelték, hogy a MÁV-Cargo privatizációjáért kapott 102,5 milliárd forintból minden vasutas kapjon 250 ezer forintot. A 2009-es borsodi árvizek okozta károk miatt a követelést 150 ezerre csökkentették. Ezen felül visszamenőleg tíz százalék kiszervezési pótlékot is követeltek a kiszervezett leányvállalatok dolgozóinak. A VDSZSZ követeléseit a korábbi kormányok elutasították.

Kapcsolódó hírek