Kinek kellenek ezek a mentőautók?

Szilágyi Károly   ·   2012.02.01. 11:00
400

„Ez szerinted nem fog szétesni? Ezek a kétforintos csavarok öt perc alatt kiesnek!” – kesergett az iho.hu-nak egy mentőápoló az Országos Mentőszolgálat új rohamesetkocsijai átadásakor. A régiek talán jobbak? – tettük fel ártatlanul a kérdést, de állítólag azok is szétesnek már, 10 évet semmilyen jármű nem bír ekkora igénybevétellel.

Ezek alapján pedig égető szükség van azokra az új mentőautókra, amelyeket január 31-ig állítanak üzembe az OMSZ-nál. A jármű alapját adó Volkswagen Crafter sok országban szolgál, kevés gondot hallani felőlük. A Magyarországon most beszerzett darabok fölött azonban több névtelenséget kérő mentődolgozó is kesergett. Mint mondják, ők a fél életüket ezekben az autókban töltik, és szeretnék, ha a munkakörülmények ideálisak lennének az életmentéshez.

Az első sárgák a Markó utcai mentőállomás udvarán<br />(fotók: Vörös Attila)

Ezzel az OMSZ vezetői is egyetértenek. A beszerzéskor feltétel volt, hogy a szolgálat dolgozói véleményezhetik a terveket, a kacifántos úton tendert nyerő Scorpio Kft. pedig eleget is tett a kéréseknek. A cégnél az iho.hu érdeklődésére elmondták, hogy a mentődolgozók nagyon különböző igényekkel álltak elő, de ami fizikailag és anyagilag lehetséges volt, azt beépítették. Sőt a győri Audi gyár számára építettek két, ezzel megegyező mentőautót is, a dolgozók képviselői azokat is megnézhették és kipróbálhatták. Azokról azóta sem hallotta senki, hogy gond lenne velük – igaz, a gyáron belüli igénybevétel nem azonos az országos használattal.

Az átadási határidő előtti napokban aztán a TV2 arról számolt be, hogy az autóknak hiányzik a töréstesztje, és a betegtér bútorzata sem megfelelő, a felirat nélküli kocsik pedig „egy XVII. kerületi autószerelő udvarán” ácsorognak.

A Mentőszolgálat szűkszavúan kommentálta az eseményeket, az autókkal kapcsolatban csak annyit közölt a társaság, hogy az új járművek az eddigieknél sokkal korszerűbbek és jobban felszereltek, és határidőre forgalomba is állnak – normál esetben ennél többet nem is kell kívánni.

A figyelmes szemlélőnek azonban feltűnhetett néhány dolog: például az állítólagos autószerelő a Rákos Jármű Kft., amely már évtizedek óta foglalkozik haszonjárművek építésével, buszok, furgonok átépítésében rutinos vállalkozás, sufniszerelőnek semmiképp nem mondható a cég. A Scorpio által leszállított, egyébként Szlovákiában felszerelt autók az iho.hu tapasztalatai szerint valóban a XVII. kerületi udvaron álltak egy ideig.

A Vágóhídnál vonul az egyik új kocsi

A felmerült kommunikációs adok-kapok elkerülése végett megkérdeztük Seresné Farkas Júliát, a Scoprio ügyvezetőjét. Ő elmondta, hogy a Rákos Járműnél az utolsó műszaki ellenőrzés és a menetpróba zajlik. Cáfolta azt az értesülést is, hogy az autóknak ne lenne töréstesztje, állítása szerint minden szükséges papírja megvan az autóknak, és már rendszám is van rajtuk. A betegtéri bútorzattal kapcsolatban az iho.hu érdeklődésére elmondta: a berendezések első osztályúak és „minden igényt kielégítenek”. A beépített eszközök olasz és német gyártmányúak, és minden tekintetben megfelelnek az EN 1789-es európai szabványnak.

Korábban felmerült az is, hogy a felszerelt megkülönböztető jelzések (a kék villogók) ugyan hasznosak, de sajnos nem felelnek meg minden tekintetben a hatályos jogszabályoknak. Az iho.hu vélekedése szerint a mentőautók – a kerékpárokhoz ebben a tekintetben hasonló módon – akkor tudnak biztonságosan közlekedni, ha minél több irányból, és minél távolabbról észre lehet őket venni. Ehhez pedig igen praktikus, ha oldalt és elöl is vannak kiegészítő jelzések, nem csak a jármű tetején vannak ilyenek. Azonban a vonatkozó, 6/1990-es KöHéM-rendelet a Crafterektől némi távolságot tart, például az oldalsó és hátsó kiegészítő kék lámpát sem ismeri. Ezzel kapcsolatban pár hete felmerült, hogy az OMSZ derogációt kér a rendelet alkalmazása alól, mostani megkeresésünkre azonban a Scorpiónál már azt mondták, hogy az összes megkülönböztető jelzés megfelel a szabályoknak, és jó minőségű, európai gyárban készültek.

Kapcsolódó hírek