Kinyitja kapuit a százötven éves fogaskerekű remíz

iho/vasút   ·   2024.06.27. 15:00
bkv_fogaskereku

A Városmajor kocsiszínben, az utasoktól egyébként elzárt területen tart vezetett túrákat a BKV június 29-én, szombaton, ezzel ünnepli a fontos évfordulót megérő fogaskerekű vasutat.

1874. június 24-én indult első újtára a svábhegyi fogaskerekű vasút, vagy ahogyan a népnyelv nevezi: a Fogas. A patinás közlekedési eszköz világviszonylatban is kuriózumnak számít a hegyi vasutak között. A vasút eredetileg a mai Svábhegy megállóig közlekedett, a 2883 méteres pályát 1890-ben hosszabbították meg újabb 850 méterrel a mai felső végállomásig. Jelenlegi hossza 3,7 kilométer, emelkedése 327 méter. A szintkülönbség leküzdésére született anno a svájci Riggenbach-féle találmány, a vasút két sínje között elhelyezett fogasléc, amelybe a mozdony közepén lenyúló fogaskerék kapaszkodik. A 60-as villamosként is számon tartott fogaskerekű vasutat 1929-ben villamosították, egészen addig gőzmozdony vontatta a kocsikat. 1973-ban új, osztrák szerelvények érkeztek és a teljes vonalat felújították, valamint új állomásépületeket emeltek – immár a BKV irányításával. A vasút alsó, városmajori végállomásán egyébként eredetileg egy impozáns, kétszintes, felül favázas indóház állt, amely a második világháborúban megsemmisült. Ezt az épületet idézi meg az évfordulón a jelenlegi végállomás épületére felszerelt molinó.

A fogaskerekű nosztalgiakocsija (képek forrása: BKV)

A 150 éves fogaskerekű vasút előtt tisztelegve június 29-én, szombaton megnyitja a Városmajori kocsiszínt (XII. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor 14–16.) az előzetesen regisztrált látogatók előtt a BKV. A 25 fős csoportok az ódon remízben megnézhetik a kocsiszekrényt és az elektromos berendezéseket, valamint a gépműhelyt, ahol a karbantartási munkákról tudhatnak meg többet. Bekukkanthatnak az SGP-szerelvények vezetőfülkéjébe, sőt a Fogas nosztalgiakocsija mellett a BKV két nosztalgiavillamosát is láthatják. Az első 45 perces túra 9:00-kor, az utolsó pedig 16:00-kor indul.

Figyelem! A sétákra kizárólag előzetesen, a BKV weboldalán kellett regisztrálni. A helyszínen nem lehet jelentkezni a csoportokba!

A jubiláló fogaskerekűnek szenteli új kiállítását is a BKV; a tárlat június 22-étől látható a Deák téren, a Földalatti Vasúti Múzeumban. A Fogas története gazdag képanyaggal, makettekkel, modellekkel, egykori alkatrészekkel, korabeli jegyekkel, bérletekkel, régi menetrendi táblákkal, plakátokkal, utastájékoztatókkal és járművezetői egyenruhákkal elevenedik meg.

A BKV a programváltozás jogát fenntartja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek