Kisgépek egyre kisebb piaca

iho/repülés   ·   2011.11.20. 10:30
cim

Súlyos visszaesés tapasztalható a General Aviation szektorban, a kisgépek eladása globális szinten tíz százalékkal csökkent az év első kilenc hónapjában, az előző év hasonló időszakához képest.

A gyártók szövetsége, a General Aviation Manufacturers Association jelentése szerint ugyan még mindig jobb a helyzet, mint amikor tavaly 2009-hez képest nem tíz, hanem 15 százalékos volt a csökkenés, de ez a gyártókat nyilván nagyon nem vigasztalja.

A Diamond sikertípusa, a DA42 takarékos dízelmotorokkal Tökölön

A Hawker Beechcraft vezérigazgatója, Bill Boisture máris jelezte az alkalmazottaknak, hogy (újabb) leépítések várhatók a cégnél. Az elemzés szerint a visszaesést egyelőre nem követi fellendülés, Kínában sem annyira gyors az igények növekedése, Európában a hitelválság miatt nem vesznek gépeket, és világszerte visszavágják a katonai kiadásokat is. A Hawker az újabb százfős leépítéssel együtt idén eddig csaknem 460 állást szüntetett meg.

Dugattyús motoros gépekből idén az első kilenc hónapban 577-et sikerült eladnia a gyártóknak, tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 633 volt. A légcsavaros-gázturbinás GA-kategóriájú gépek eladása csaknem hat százalékkal esett vissza 223 példányra. A legnagyobb veszteséget a sugárhajtású üzleti gépek piacán kellett elszenvednie a gyártóknak, az eladott gépek száma 427 volt, ami 13 százalékos mínusz.

A Cessna idei nagy sikere az apró Skycatcher: olcsó megoldás például repülőiskolák flottafrissítésére<br>fotó: Cessna

Ugyanakkor nem érinti a vissszaesés egyformán a cégeket. A Cessna és a Diamond a tavalyi számokhoz képest növekedést jelentett. A Cessna gépeladása 347-ről 424-re nőtt, ebben benne van mind a dugattyús, a légcsavaros gázturbinás és a sugárhajtású gépek forgalma. Az LSA kategóriás új könnyű motoros Skycatcher 6 példánya kelt el tavaly, és 102 idén októberig. A Diamond tavalyi 99 gépes eladása idén 132-re nőtt, a listavezető a cégnél a kétmotoros DA42, amelynek néhány (dízelmotoros) példánya Magyarországon is repül.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.