Kisokos a vármegye- és országbérletekről

iho   ·   2023.02.26. 16:10
07_varmegyeberletek

Pontokban szedte a MÁV-Start az „örök kérdéseket” és a legfontosabb tudnivalókat.

  • Május elsejével vezeti be Magyarország kormánya az új vármegye- és országbérleteket, amikkel a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain lehet majd utazni.
  • A harmincnapos érvényességű, teljesárú vármegyebérletet 9450 forintért, az országbérletet pedig ennek duplájáért, 18 ezer 900 forintért lehet majd megvásárolni – elővételben várhatóan már április utolsó hetétől, a MÁV appon keresztül.
  • A tanulók ezúttal is élhetnek a megszokott kilencven százalékos kedvezményükkel, ám a két új bérlettípusnak köszönhetően azt már nemcsak az állandó lakóhelyük és az oktatási intézményük közötti utazáshoz vehetik igénybe, hanem korlátozás nélkül az adott vármegyében vagy akár az egész országban.
  • Az új, egyszerűen elérhető bérlettermékekkel a közösségi közlekedési szolgáltatók (MÁV-Start, Volánbusz, MÁV-HÉV és GYSEV) helyközi járatait használhatják majd az utasok.

(illusztrációk: Vörös Attila)

  • Kizárólag harmincnapos érvényességű vármegye- és országbérleteket bocsátanak ki a szolgáltatók.
  • A diákigazolvánnyal rendelkező nappali és esti tagozatos tanulók mindkettőt kilencven százalékos kedvezménnyel vehetik meg, azaz 945 forint, illetve 1890 forint lesz az újfajta diákbérletek ára.
  • Az országbérlet a hosszabb távolságokra vagy a legalább két megyén át ingázók számára kínál új és versenyképes alternatívát. Az új bérletnek köszönhetően a hosszabb távolságú, például családlátogatási, kirándulási célú utazások is könnyebben tervezhetővé, olcsóbbá válnak, így a MÁV–Volán-csoport új bérletkonstrukciói várhatóan a hazai idegenforgalom élénküléséhez is hozzájárulhatnak.
  • A vármegye- vagy országbérlet bevezetése egyszerűbbé teszi a jegyváltást is. A jövőben elég lesz hónapról hónapra egyetlen – helyközi buszokra és vonatokra, továbbá Csongrád-Csanád vármegye esetében még a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasútvillamosokra is érvényes – harmincnapos bérletet váltani.

  • A vármegye- és az országbérlet növeli és egyetlen esetben sem szűkíti az utasoknak kínált bérletválasztékot: minden jelenlegi jegy- és bérlettípus május elsejét követően is megmarad, így mindenki a számára legkedvezőbb megoldást választhatja.
  • Fontos tudni, hogy a megszokott kedvezmények az új bérlettípusok esetében is igénybe vehetők, azaz a kedvezményes viszonylati bérletek vásárlására jogosult utazók az ország- és a vármegyebérleteket is kedvezményesen vásárolhatják meg.

Néhány kivétellel azonban számolni kell

A vármegye- és országbérlettel a helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe, továbbá első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd az új bérletekkel utazni – még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem.

A félreértést sokaknak az okozta, hogy a feláras és nem feláras kocsikat egyaránt továbbító vonatok (például a Napfény, Békés, Bakony, Göcsej és a kaposvári intercityk) nem feláras kocsijaiban a vármegye- vagy országbérletekkel is lehet majd utazni.

  • Az újfajta bérletek nem lesznek érvényesek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon.
  • Ugyanakkor a helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-Start járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltaniuk. Ebben az esetben azonban ugyancsak fontos tisztában lenni azzal, hogy Budapesten a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kék buszokon csak a főváros közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest vármegye bérletet és az országbérletet, a városhatáron belül már szükség lesz a BKK jegyekre vagy Budapest-bérletekre is.

Az utasoknak mindig arra a területre érvényes bérlettel kell rendelkezniük, amely vármegyében a kiindulási- és a célállomásuk van. Ugyanakkor egy vármegyére szóló bérlet is elég lesz, ha a busz vagy vonat ugyan két megyét is érint, de a célállomás ugyanabban a vármegyében van, mint az indulóállomás és az utas nem száll le a járműről a másik vármegyében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek