Kolozsváron járhatnak először önvezető buszok Romániában

MTI   ·   2019.10.21. 16:22

Emil Boc, a település polgármestere elmondta, hogy Bécs, Párizs és Lyon mintájára indítják el a sofőr nélküli buszokat. A polgármester reményét fejezte ki, hogy már a jövő évben forgalomba áll az első ilyen busz, amelynek mintegy tíz megállója lesz és körülbelül tizenkét személy szállítására lesz alkalmas. Az önkormányzat a helyi Műegyetemmel együttműködésben akarja megvalósítani a kísérleti projektet. Boc szerint Kolozsvár ezzel a kezdeményezéssel is megerősíti a márkanevét, amelyet az innováció és a mesterséges intelligencia támogatása terén alakított ki.

Kolozsvár tömegközlekedése az elmúlt tíz évben dinamikusan fejlődött, Romániában a kincses városban jelentek meg először az elektromos meghajtású buszok. Ennek ellenére folyamatosan gondot okoz a zsúfoltság. A polgármesteri hivatal a tömegközlekedés korszerűsítésével akarja csökkenteni a város méretéhez képest túl nagy forgalmat, arra ösztönözve a lakosokat, hogy minél többen használják a tömegközlekedési eszközöket a személygépkocsi helyett.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek