Környezetbarát szuperjachthoz szállít elektromos hajtást az ABB

iho/hajózás   ·   2021.01.25. 12:30
abb_azipod_jacht

A luxusjachtokat építő, holland Oceanco vállalatot két 2500 kilowattos Azipod hajtóműegységgel, valamint hajtásláncokkal és vezérlőkkel látja el az ABB.

A környezetet terhelő hatások kiküszöbölését célul tűző Oceanco, valamint az ABB csúcstechnológiát nyújtó Marine & Ports részlege által aláírt, a legszigorúbb fenntarthatósági követelményeknek megfelelő szuperjacht építéséhez kapcsolódó első szerződés megalapozza a két vállalat együttműködését a fenntartható elektromos hajtások piacán, amelynek forgalma 2025-re várhatóan meghaladja a tízmilliárd dollárt is.

Az ABB Azipod-rendszere a hagyományos rendszerekhez képest kiváló üzemanyag-hatékonyságot és jó irányíthatóságot garantál a tengeri körutazásra gyártott luxushajók, valamint a tartályhajók és a kompok esetében is. Az Azipod-hajtómű skálázhatóságának köszönhetően tökéletesen megfelel a környezettudatos szuperjacht-piacszegmens szereplőinek is, akik különösen nagyra értékelik a legmagasabb szintű kényelmet nyújtó, s egyben alacsonyabb zajkibocsátást és kisebb vibrációt garantáló megoldásokat.  

Az Azipod olyan kormányozható hajtásrendszeren alapul, amelynek elektromos hajtáslánca egy, a hajótesten kívül a tengerbe merülő, 360 fokban elfordítható hajócsavart magába foglaló hajtóműből áll. A három évtizede piacra dobott hajtásrendszer a környezetbarát hajóépítési technológia terén ágazati szabvánnyá, referenciává vált, köszönhetően annak, hogy alkalmazásával a hagyományos, tengelyvonalú hajtásrendszerekkel összevetve akár húsz százalékkal is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. A fenntartható üzleti fejlesztés tekintetében azonos értékeket valló két vállalat szakemberei jelenleg az energetikai és a hajtásrendszerek teljes körű integrációját célzó, jövőbeni projektekben rejlő lehetőségeket elemzik.

Az utóbbi időben mindkét vállalat hangsúlyozta a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét és azokat az ambiciózus célokat, amelyek jelentősen hozzájárulnak majd a tengerhajózási szektor dekarbonizációjához is. Az ABB a 2020 novemberében elindított Fenntarthatósági stratégia 2030 részeként, saját tevékenységeiben szén-dioxid-semlegességet fog elérni, és megoldásaival elősegíti, hogy ügyfelei legalább száz megatonnával, azaz 30 millió belsőégésű motorral hajtott autó éves emissziójával csökkentsék a szán-dioxid-kibocsátásukat. Ezzel párhuzamosan a szuperjachtokat építő Oceanco elindította az Oceanco NXT elnevezésű programját, amelynek keretében a cég több üzleti szektor szereplőivel együttműködve arra törekszik, hogy kibocsátásmentes szuperjachtokat tervezzen és építsen. A hatékony energiagazdálkodási rendszerek, az energiatárolás és a korszerű hajtásrendszerek alapvető fontosságúak az Oceanco céljai eléréséhez.

Az Oceanco és ügyfelei számára további előnyt jelent az ABB világot behálózó műszaki támogatási hálózata, amely a nap 24 órájában nyújt szaktanácsadást, illetve lehetővé teszi az ABB Ability távdiagnosztikai rendszerben rejlő lehetőségek kiaknázását a berendezések monitorozása és a hibaelhárítás terén. Napjainkban világszerte több mint ezer hajó kapcsolódik az ABB Ability Collaborative Operations megoldáshoz és veszi igénybe a parti hajótámogatási szolgáltatások legfontosabb részét alkotó digitális szolgáltatásokat. Az ABB szakemberei felügyelik a fedélzeti rendszereket, koordinálják a berendezések diagnosztikáját, és a hét minden napján 24 órás karbantartási szolgáltatásokat kínálnak világszerte a nyolc ABB Ability Collaborative Operations központból.

Az ABB a tengerhajózási ágazatnak olyan, a világ élvonalába tartozó technológiákat szállít, amelyek jelentősen segítik a fenntartható hajózás fejlődését. Az ABB-nek a hajókhoz és a parti infrastruktúrához szállított elektromos hajtása, az adatközpontú döntéstámogatási és integrált megoldásai megnyitják az utat a kibocsátásmentes tengerhajózás megteremtése felé, a hajótulajdonosoknak jobb hatékonyságot és üzemi megbízhatóságot nyújtanak, a vízijárműveket pedig alkalmassá teszik a jövőbeni követelmények kielégítésre is.

A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) vezető globális technológiai vállalatként ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A cég sikerességét a világ több mint száz országban foglalkoztatott 110 ezer munkatársa garantálja. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű- és energetikai szektorban.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Közút Zöldút Szállítmányozás Alternatív hajtás

Weights & Dimensions-módosítás: több teherautó, több szén-dioxid-kibocsátás és energiafelhasználás, magasabb baleseti kockázat, több költség

iho/közút   ·   2024.03.07. 12:00

Ha az Európai Parlament március 11-én megszavazza a közúti tehergépjárművek tömegéről és méreteiről szóló EU-irányelv (96/53) módosítására irányuló javaslatot, alááshatja az EU zöld megállapodásának (Green Deal) közlekedésre vonatkozó céljait.