Korszerűbbé és hatékonyabbá vált a nagykörúti villamosok áramellátása

iho   ·   2024.03.06. 08:20
bkv_transzformator_01

Nyolc modern, az eddigieknél jobb hatásfokú és zajszigetelt transzformátor látja el ezentúl árammal a 4-es, 6-os villamosvonal egyik szakaszát, illetve több trolibuszvonalat. A BKV új, korszerű berendezésekre cserélte a Kertész áramátalakító transzformátorait. A beruházás költségeit a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta.

Az Akácfa utcai BKV székház belső udvarán üzemelő Kertész áramátalakító látja el vontatási energiával a 4-es, 6-os villamosvonal egy jelentős szakaszát, illetve több trolibuszvonalat a környező utcákban. Az áramátalakító nyolc transzformátora negyvenhárom éve üzemelt már, ezért cseréjük szükségessé vált. A berendezések helyére négy új vontatási transzformátor és négy segédüzemi transzformátor került. A vontatási transzformátorok teljesítménye egyenként 1650 kVA, súlyuk pedig egyenként csaknem öt tonna. Az új transzformátorok a korábbi berendezésekkel azonos teljesítménnyel működnek, ám jobb hatásfokúak, korszerűbbek és zajszigeteltek. Az új berendezések alá egy zajszigetelő alátétet is szereltek a BKV szakemberei, ennek köszönhetően a transzformátorok mintegy 10 decibellel halkabban üzemelnek. A beruházás csaknem nettó 90 millió forintos költségét a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta egy fejlesztési megállapodás keretében. A transzformátorokat a BKV áramellátási szakemberei szerelték be.

A transzformátorcsere egy fontos lépés a társaság fenntarthatósági törekvéseinek megvalósításában. A BKV elkötelezett abban, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson, miközben csökkenti a környezeti hatásait. A társaság 2023-ban hetedik alkalommal nyerte el az „Energiatudatos Vállalat” címet a Virtuális Erőmű Program által indított Energiahatékonysági Kiválósági Pályázaton.

A Kertész áramátalakító története régre nyúlik vissza. A területre 1888-ban áramfejlesztő-telep épült, ami Budapest első villamosvonalait táplálta. Az országos villamosenergia-termelés nagyipari beindításával, és a távvezeték-hálózatok kiépülésével a kis erőművek sorsa azonban megpecsételődött, így a Kertész utcai erőmű áramtermelése 1920-ban megszűnt. Ezután áramátalakítóként működött tovább.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek