Közép-európai szolgálatok közös beszerzési cége

iho   ·   2014.10.17. 18:21
cim

A Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk (Functional Airspace Block Central Europe, FAB CE) léginavigációs szolgálatainak vezetői közös beszerzésre létrehozott vállalat alapító dokumentumait írták alá 2014. október 17-én a szlovéniai Brink-ben.

A FAB CE Aviation Services Ltd. megalapításában Ausztria, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia légiforgalmi szolgálatai vettek részt, Bosznia-Hercegovina később csatlakozik a társuláshoz. A közös vállalat feladata a FAB CE Program végrehajtásának támogatása lesz.

Az FAB koncepción alapuló FAB CE Aviation Services Ltd. Európában – a NUAC (Nordic Unified Air Traffic Control) után – másodikként létrehozott vegyesvállalat fontos állomása az Európai Unió Egységes Európai Égbolt (Single European Sky), SES II program végrehajtásának.

A társaság feladata a régió közös légiközlekedési projektjeinek menedzselése lesz. A vállalat célja elsődlegesen a közösen elfogadott FAB CE projektek megvalósításának támogatása, a szolgáltatások racionalizálása beleértve a magas szintű szakmai-, és projektmenedzsmentet és az adminisztratív szolgáltatások közös beszerzését. A közös vállalat hosszú távú tervei között szerepelhet később a közös infrastruktúra kiépítése is.

„A FAB CE Aviation Services Ltd. az Egységes Európai Égbolt program kiemelt szakterületein komoly versenypiaci tényezővé válhat. Az üzemeltetés során stratégiai időtávon belül megszűnhetnének az indokolatlan átfedések, a redundáns berendezések, a nagyobb működési terület pedig jelentős megtakarításokat eredményezhet.” – mondta Szepessy Kornél, a FAB CE CEO Committee soros elnöke, a HungaroControl vezérigazgatója.

A közös beszerzésre létrehozott új európai vállalat hatékonyan támogatja a Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk program előrehaladását, így az Európai Unió Egységes Európai Égbolt (Single European Sky), SES II program végrehajtását is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek