Közlekedési projektek az olimpia jegyében

iho   ·   2016.09.22. 18:45
00kicsi

A Magyar Közlöny hozta le a listát a 2024-ben megrendezendő (ehhez természetesen először el is kell nyerni a rendezés jogát) budapesti olimpiához kapcsolódó közlekedésfejlesztési projektekről.

Talán az egyetlen ezek közül, ami nem az Olimpiai Játékokhoz kapcsolódik: már 2017-re ígérik az 1-es villamos meghosszabbítását a Kelenföldi pályaudvarig, és természetesen a 3-as metró (aktuálisan 2017–19 közé datált) felújítását is egy másik sportrendezvényhez kötötték (vizes vb, 2017) előzőleg.

HÉV: teljes pályafelújítás és járműcsere várható (fotó: Kemsei Zoltán)

Ami viszont új elem, és a HÉV-BKV szakítást követően talán egyértelmű is: a ráckevei, a csepeli és a csömör–gödöllői (H6, H7, H8, H9) HÉV-vonalakon teljes pályafelújítást és járműcserét ígérnek, az első két vonalra 2020, a keleti vonalcsoportra 2022 lenne a határidő. Megújulna (az 1996-os nagyrekonstrukciót követően újra) a Kisföldalatti, akadálymentes állomásokkal, két új megállóhellyel és szintén a járművek cseréjével. Kőbánya-Kispestről indulna a ferihegyi 2A és 2B terminálokig futó repülőtéri vasút, emellett a gyorsforgalmi utat is szélesítenék. 2019-re megépülne az őrmezői intermodális csomópont, és ehhez kapcsolódva a kétszer háromsávos Galvani úti Duna-híd, 2021-ben kezdődne az M7-es autópálya kétszer háromsávossá bővítése.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek