Láthatóak, nem láthatóak: új biztonsági intézkedések az Egyesült Államok felé

iho   ·   2017.06.29. 16:15
cim7

John Kelly belbiztonsági miniszter olyan intézkedéscsomag bevezetését jelentette be, amely valamennyi, az Egyesült Államokba külföldről utolsó indulási reptérként működő légikikötőt érinti, szám szerint 280-at, a légitársaságok közül pedig 180-at.

Kelly nem árult el pontos részleteket arról, mint jelentenek az elrendelt lépések, de az utasok teljes átvilágításáról és a személyes elektronikus eszközök alapos vizsgálatáról beszélt, ugyancsak szigorított biztonsági eljárásokat kell bevezetni a repülőgépek körül és az utasforgalmi zónákban is.

Az elektromos eszközök szigorított ellenőrzés mellett vihetők a fedélzetre

Az a tíz repülőtér, amelyet a korábban bevezetett laptoptilalom érintett, megszabadulhat ez alól, ha közben teljesíti az új általános feltételeket. Nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen lépéseket milyen menetrend szerint vezetnek be, de vannak köztük olyanok, amelyeket gyakorlatilag azonnal megkövetelnek az Egyesült Államok hatóságai.

Azok a légitársaságok, amelyek nem tesznek eleget az új követelményeknek, vagy túl lassan lépnek, másfajta korlátozásokkal kell, hogy szembenézzenek: egyrészt az elektromos eszközök teljes tilalmával a gépeiken, másrészt akár az Egyesült Államokba irányuló járatok felfüggesztésével is. Azonban Kelly arra számít, hogy valamennyi érintett partner együttműködik annak érdekében, hogy a gépeik, az utasaik és a személyzeteik biztonságos körülmények között repüljenek.

A tavalyi brüsszeli támadás komoly figyelmeztetés volt

Az intézkedések a későbbiekben rugalmasan kezelhetők, függően a kockázat-elemzések eredményétől, tehát szigoríthatnak, de könnyíthetnek is rajtuk. Kelly nem hiszi, hogy mindez szükségtelen kényelmetlenségeket okozna az utasoknak. Lesznek látható és nem látható szigorítások is, mondta, és hozzátette: „Ellenségeink folyamatosan dolgoznak azon, hogy új módszereket találjanak a robbanóanyagok elrejtésére, belső emberek beszervezésére és repülőgépek eltérítésére”. Az új intézkedések naponta 2100 járatot és 325 ezernyi utast érintenek.

Az IATA, a légitársaságok nemzetközi szervezete, amely korábban határozottan elítélte a laptop-tilalmat, úgy reagált, hogy üdvözli a biztonsági intézkedéseket, mint az elektromos eszközök teljes tilalmának alternatíváját. Ugyanakkor Alexandre de Juniac IATA-elnök bírálja „az agresszív bevezetési időrendet”, és leszögezi: a légitársaságoknak és repülőtereknek állami segítségre is szükségük van ahhoz, hogy teljesítsék az új feltételeket.

Nem világos, milyen szigorítások lesznek az amerikai belföldi forgalomban

Mint ismeretes, a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről most nem indul olyan légijárat, amely közvetlenül az Egyesült Államokba vinné az utasokat. Ugyanakkor korábban, a laptoptilalom kapcsán már sok szakértő jelezte, hogy az Egyesült Államoknak inkább jelenthet konkrét fenyegetést a belföldi légiforgalomba beszivárgó terrorista veszély, mint egy külföldről az USA-ba tartó légijárat elleni támadás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek