Látványos mértékben nő a göteborgi kikötő vasúti forgalma

iho/vasút   ·   2022.02.11. 15:00
greencargo_goteborg

A svédországi létesítmény 2021-ben minden eddiginél több, 458 ezer TEU konténerforgalmat kezelt vasúton.

Az eredmény kilenc százalékkal magasabb a 2020-as értéknél. A kikötő üzemeltetője idén még erősebb eredményt vár, azonban kihívásokkal is számol.

A létesítmény 2021-ben bővítette vasúti eléréseit: négy új célállomás csatlakozott a tehervonatok által kiszolgált hálózathoz, a látványos éves eredmény ennek is köszönhető. De a meglévő kapcsolatokat is fejlesztették, sűrűbb fuvarlehetőségek állnak rendelkezésre. A tavalyi évben három szolgáltatás emelkedett ki: a falköpingi fuvarokon 27, a nässjöi és a karlstadti járatokon pedig 19-19 százalékkal nőtt a forgalom.

A kikötő büszke vasúti forgalmára. A konténerek száma is nőtt: az üzemeltető tájékoztatása szerint a konténerforgalom több mint hatvan százalékát vasúton szállítják – erről az eredményről a legtöbb fontos nemzetközi kikötőnél csak álmodni mernek. A kikötő forgalmának növekedéséhez azonban az is hozzájárult, hogy Svédországban és a skandináv térségben is egyre többször választják a vasutat a fuvarozók: jóval nagyobb az érdeklődés, mint néhány évvel ezelőtt, jelenleg mindenki vasúton akar szállítani. Ennek a tendenciának a fő mozgatórugója az a jelentős szállítási kapacitás, melyet csak a vasút tud kínálni, továbbá a szállítmányozók egyre növekvő környezettudatossága.

A skandináviai plusz kapacitás annak is köszönhető, hogy a kikötő az úgynevezett Railport Scandinavia program részeként jelentős pénzeket invesztált a vasúti infrastruktúra bővítésébe az elmúlt években. A közvetlenül a rakpartig vezető kikötői vasútvonal kibővítésével és fejlesztésével a rendszer konzisztensebbé vált. A működési hatékonyság is nőtt a kikötő területén belül a vasúthoz kapcsolódó átrakodási létesítmények fejlesztését követően. Ezek a beruházások mind hozzájárultak a göteborgi kikötő piaci helyzetének megerősítéséhez.

Az üzemeltető hatóság a jövőt még pozitívabbnak látja: az előrejelzések azt valószínűsítik, hogy a vasúton szállított árumennyiség tovább nő, 2023-ban elérheti, sőt át is lépheti az 500 ezer TEU-t (húsz láb – 6,1 méter – hosszú, szabványos konténer). Vannak azonban előfeltételek, amik szükségesek ehhez a magas teljesítményhez. A vasúti szolgáltatók nagyobb nyomásra számítanak a piac részéről, ennek eredményeként a svédországi vasúti teherszállítási kapacitásnak még tovább kell növekednie. A társaság szerint a vasúti árufuvarozást még egyértelműbben prioritásként kell kezelni a svédországi vasúthálózaton, ha tovább akarják növelni a közútról áruszállítás vasútra történő átterelésének mértékét – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk forrása: portofgothenburg.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek