Lázár: A közösségi közlekedés adottság vagy lehetőség?

iho.hu   ·   2023.05.13. 09:35
Lázár János

Az építési és közlekedési miniszter szerint ezt a kérdést a kormánynak kell eldöntenie, ám ami őt illeti, egy tízéves, évi 150 milliárdos tervre tesz javaslatot a kötöttpályás és a közúti közlekedés átalakítására. 

„A MÁV és a Volán dolgozói nélkül megállna az ország. Ők azonban – sokszor a nem megfelelő körülmények ellenére is – dolgoznak. A Vasutasok Szakszervezetének XX. kongresszusán ezt a munkát köszöntem meg Nekik, de felkértem őket partnernek is, hogy támogassanak abban a tervemben, amely teljes egészében újraszervezi az ország vonat és autóbusz közlekedését” – írta rövid Facebook-bejegyzésében Lázár János építési és közlekedési miniszter abból az alkalomból, hogy megnyitotta a Vasutasok Szakszervezete tisztújító kongresszusát. Az eseményről a vg.hu számolt be.

A miniszter a kongresszuson elhangzott megállapítása szerint mivel a nagy állami struktúrák az elmúlt évtizedekben súlyos forráskivonáson mentek keresztül, a MÁV és a Volán csupán árnyéka a hetvenes, nyolcvanas évekbeli vagy Horthy-korszak alatti, esetleg dualizmus-korabeli önmagának. Lázár szerint ezért szemléletváltásra van szükség, és ezzel összefüggésben az ágazatot a rendszerváltás óta eltelt évekkel szemben lehetőségnek kell tekinteni, nem pedig problémának.

Éppen ezért egy tízéves átalakítási tervre tesz javaslatot a kötött pályás és a közúti közlekedés tekintetében, ami várakozásai szerint új, modern, versenyképes, szolgáltatás-központú és legalább a piachoz valamennyire hasonlító vállalattá teszi a MÁV-ot és a Volánt. Ezen változások véghezviteléhez bízott meg új igazgatótanácsokat és felügyelőbizottságokat a cégcsoportnál.

A miniszter szerint a pálya korszerűsítésére tíz év alatt évi százmilliárd, a járművekére pedig évi ötvenmilliárd forintra lenne szükség, miközben a munkahelyeket is vonzóvá kellene tenni a fiataloknak. Az átalakításokhoz összességében ötmilliárd dollárnyi (1700 milliárd forintnyi) külső tőkét kellene bevonni, ám ennek mikéntjéről nem árult el részleteket.

(fotó: Lázár János Facebook-oldala)

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek