Lázár: Nincs szükség üres buszokra

iho/közút   ·   2011.12.16. 08:37

Jövő márciusig támogatják a jelenlegi tartalommal, menetrenddel a tömegközlekedést Hódmezővásárhelyen – döntötte el csütörtökön a közgyűlés. Lázár János polgármester szerint nincs szükség üres buszokra, a változtatáshoz viszont pontos utaslétszám kell a Tisza Volántól – írja a Délmagyar.hu.

– Nem lehet pontos adatok nélkül dönteni arról, milyen legyen a város tömegközlekedése – jelentette ki a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen Lázár János vásárhelyi polgármester, aki hiányolta a tájékoztatóból: hányan utaznak helyi autóbuszjáratokon. – Olyan tömegközlekedésre van szükség, amelyet ki is használnak. Célcsoport: a diákok, a nyugdíjasok és a munkások. Minden továbbit meg kell fontolni – állapította meg a városvezető, aki szerint nincs szükség üresen közlekedő járatokra.

Három koncepciót ismertettek csütörtökön a képviselőkkel. Az első menetrendi verzió csak a műszakszállító járatokat (1,4,12,13,14) tartalmazza, éves 105 ezer 100 futott kilométerrel. A második elképzelés bővített, 8 vonalon szállítaná az utasokat, a kilométer pedig 262 ezer 258. A harmadik pedig a most érvényben lévő menetrend 387 ezer 268 futott kilométerrel. Jelenleg a költségek mintegy 18 százalékát fedezi a lakossági árbevétel – derült ki a közgyűlésen. Az anyag előterjesztője Kovács Pál, a város főtanácsadója is egyetértett abban Lázár Jánossal, hogy pontos adatok nélkül – megkérték a szolgáltató Tisza Volántól, de még nem érkeztek meg – nem lehet dönteni a tömegközlekedés sorsáról.

Szükség van helyi autóbuszjáratokra Vásárhelyen, de nem a jelenlegi formában – vélte Benkő Zsolt fideszes képviselő. A polgármester javaslatára a közgyűlés végül úgy döntött: a város csak 2012. március 31-éig támogatja a mostani tartalommal, menetrenddel a tömegközlekedést, és 3 hónap alatt kidolgozzák a lehetőségeket.

Kapcsolódó hírek